Minder mobiele inwoners uit Ieper klagen verkeerssituatie aan

Redactie KW

Enkele minder mobiele bewoners van de Eigenheerdstraat klagen over het feit dat ze niet voor hun deur opgepikt mogen worden met een auto.

Chauffeurs die in de straat rijden, riskeren een boete. Schepen van Verkeer en Mobiliteit Dominique Dehaene (CD&V) werkt aan een oplossing. “Er is een verbod op doorgaand verkeer in onze straat”, legt een bewoner uit, die liever niet met naam in de krant komt. “We kunnen ons niet voor de deur laten ophalen. De chauffeurs die dit doen, riskeren een fikse boete te krijgen bij een controle. Het probleem is echter dat we niet mobiel genoeg zijn om zelf tot aan het einde van de straat te stappen. Hopelijk komt er voor deze situatie zo spoedig mogelijk een oplossing.”

Schoolomgeving

We vroegen schepen van Verkeer en Mobiliteit Dominique Dehaene (CD&V) om uitleg. “De Eigenheerdstraat is een ‘weg voorbehouden voor het verkeer van voetgangers, fietsers en ruiters’, dat wordt aangegeven met het verkeersbord F99a”, aldus de schepen. “De straat is bijgevolg verboden voor alle doorgaand gemotoriseerd verkeer. Die beslissing werd begin 2011 uitgevoerd omdat in deze straat twee scholen gevestigd zijn. Zo willen we vermijden dat er onnodig verkeer zou passeren in een straat waar zoveel kinderen samenkomen, te voet en met de fiets. Verkeersveiligheid in schoolomgevingen is belangrijk, daarover is iedereen het eens en deze regeling werkt al jaren. Ouders die hun kinderen afzetten met de wagen doen dat in de omliggende straten en het laatste eindje leggen de kinderen te voet af.”

Aparte kaart

“Bewoners en leveranciers kunnen wel een vergunning aanvragen om de straat in de rijden. De huidige bewonersparkeerkaart geeft echter alleen aan dat de bewoners van de Eigenheerdstraat in de blauwe zone langs die kant van de stad mogen parkeren, maar geeft hen geen toegang om hun straat in te rijden. Daarom denken we na over een aparte doorgangskaart. Een reglement zou dan moeten bepalen wie de kaart zou mogen gebruiken. Het moet tegelijkertijd ook mogelijke misbruiken uitsluiten en duidelijk te handhaven zijn door de politie. Dat reglement moeten we nog goedkeuren in de gemeenteraad.”

(DT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier