Meer dan één op vijf in Damme/Knokke-Heist gecontroleerde chauffeurs had deze zomer te veel gedronken

Redactie KW

In de politiezone Damme/Knokke-Heist legden tijdens de zomer-bob-campagne maar liefst 83 bestuurders (22 procent) een positieve ademtest af. Er werden ook 41 rijbewijzen ingetrokken.

De lokale politie nam tijdens het WK en de zomermaanden 384 ademtests af. In totaal bliezen 83 bestuurders (22 procent) positief, wat neerkomt op een stijging van maar liefst 4 procent in vergelijking met vorig jaar. De politie trok ook 41 rijbewijzen (11 procent) in, wat een toename inhoudt van 3 procent in vergelijking met 2013.

“We stelden ook een opmerkelijk verschil vast met de nationale resultaten die het BIVV vorige week verspreidde,” zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Met 4,1 procent werd nationaal het laagste percentage positieve alcoholtesten vastgesteld tijdens de zomerbob.”

Nieuwe, efficiëntere aanpak tijdens zomermaanden

De lokale politie opteerde tijdens de zomer-bob-campagne voor een nieuwe, efficiëntere aanpak van de alcoholcontroles. De nadruk werd gelegd op kleine, gerichte acties (zowel overdag als ‘s nachts) en de patrouilles hadden extra aandacht voor bestuurders met risicovol of onaangepast rijgedrag. Deze automobilisten werden onmiddellijk aan de kant gezet en aan een ademtest onderworpen.

“De grootschalige verkeerscontroles zijn niet langer een meerwaarde voor onze zone tijdens de zomer,” zegt Isolde Van Eenooghe. “Deze controles vragen een grote inzet van personeel en materiaal ,wat tijdens de drukke zomermaanden nog moeilijk te combineren is met het reguliere politiewerk. Bovendien circuleert de locatie van de controles snel op sociale media, waardoor het verkeersaanbod sterk vermindert ter hoogte van de controleplaats.”

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier