Meer dan 300 zieke en mindervalide bedevaarders zitten vijf uren vast in Tourcoing

Redactie KW

De zowat 400 bedevaarders van Ziekenzorg regio Kortrijk zaten dinsdag 5 uur vast in het station van het Franse Tourcoing. Een defecte trein was de oorzaak van het oponthoud.

Dinsdagochtend vertrokken ruim 400 mensen met de trein naar Lourdes. Bij die bedevaarders waren er zo’n 320 zieke of mindervalide mensen. Bedoeling was om 9.30 uur de HST te nemen in het Franse Tourcoing, maar die was defect. De Franse spoorwegen SNCF zouden vlug zorgen voor een oplossing. Die oplossing kwam er echter niet zo vlug als gedacht en de bedevaarders werden een beetje aan hun lot overgelaten.

“Dit is schandalig”

Uiteindelijk werd de Franse civiele bescherming opgeroepen, die voor enige bijstand kwam zorgen. Een van de verantwoordelijken, Thérèse Haemers, was allerminst opgezet met het voorval. “Met een 300-tal zieke mensen staan we hier nu al enkele uren te wachten. Na enige tijd bracht men ons een 200-tal stoelen. Ons lunchpakket dat voorzien was om tijdens de treinreis op te eten, hebben we deze middag al mogen verorberen. En we zijn nog niet vertrokken. Het is schandalig dat de Franse spoorwegen maar zo traag reageren.”

Rond 14 uur arriveerde een andere HST. Twintig minuten later klonk het fluitsignaal en kon de reis alsnog beginnen. Ondertussen had de woede al plaatsgemaakt voor wat blijdschap en wuifden de hulpverleners de bedevaarders uit. Op 8 september hoopt men terug thuis te komen.

(GVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier