Meer dan 30 Kortrijkzanen wisselen nummerplaat in voor 400 euro

Redactie KW

Eind vorig jaar besliste de stad Kortrijk dat iedereen die de nummerplaat van zijn wagen indient in ruil een fietspremie van 400 euro krijgt. De nieuwe maatregel kadert in het actieplan Kortrijk Fietst. Tot op vandaag vroegen 34 Kortrijkzanen de premie al aan.

Je auto definitief op stal laten, je nummerplaat eraf halen en die indienen bij de stad. Meer hoef je in Kortrijk niet te doen om een premie van 400 euro binnen te rijven. Met de fietspremies wil het stadsbestuur nog meer inwoners aan het fietsen krijgen. Ondertussen zetten al 34 Kortrijkzanen effectief de stap naar een leven zonder eigen wagen.

Axel Weydts, schepen van Mobiliteit (SP.A), is naar eigen zeggen aangenaam verrast door de vele aanvragen op korte tijd. “Het loopt zo’n vaart dat we straks misschien wel het voorziene budget moeten aanpassen. Je mag de premie aanvragen voor zowel een gewone als een elektrische fiets.

Wie de premie aanvraagt, gaat een formeel engagement aan om gedurende minstens twee jaar geen nieuwe wagen in gebruik te nemen. Ook inwoners die vóór het ingaan van de maatregel hun wagen afzegden, krijgen de premie met terugwerkende kracht.”

“Plooifiets mee op de trein”

De eerste premie werd symbolisch overhandigd aan Danny Ravau (56) uit Heule. “Ik woon in Heule en werk in Kortrijk. Perfect te doen met de fiets dus. En daar ik sowieso met duurzaamheid bezig ben, besliste ik om mijn wagen op te zeggen. Ik opteerde voor een elektrische plooifiets. En geloof me, iedere morgen groet ik nu de mensen. Iets wat vanuit de wagen veel minder evident is.”

Danny traint aan de kust langeafstandszwemmers. “Daarvoor neem ik de trein en de plooifiets gaat gratis mee. En wanneer ik dan toch eens een auto nodig heb, doe ik aan autodelen met vrienden. Bovendien doe ik nu gerichter boodschappen want ik kan niet meer zoveel meesleuren“, lacht Danny. (Dominique Vandenberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier