Massa volk op autoloze zondag in Kortrijk

Redactie KW

In Kortrijk viel de autoloze zondag in de smaak, want honderden fietsers en voetgangers zakten naar de binnenstad af.

Er was dan ook heel wat te doen. Het Schouwburgplein was omgetoverd tot een kinderspeeldorp, terwijl er op de Grote Markt onder meer een ponydorp en een grimestand stonden. Ook ‘Kortrijk loves 100 % clean’ was van de partij en die organiseerde een klimaatmars.


Rond 14.15 vertrok een groep voor een grote toer en intussen voerde Dries Elst van vzw Trage Wagen fijnstofmetingen uit. “Elke seconde wordt het roet in de lucht gemeten”, vertelt hij. “Aangezien het autoloze zondag is, het geregend heeft en er behoorlijk wat wind staat, verwacht ik geen hoge concentraties. Morgen (maandag 22 september) doe ik met een vijfde en zesdejaars van een Kortrijkse basisschool dezelfde tocht net na de spits en dan zullen de resultaten wel anders zijn.”

Massa volk op autoloze zondag in Kortrijk


Rond 15.15 uur kwam de groep opnieuw aan op de Grote Markt en startte daarna aan de kleine tocht naar de Kluifrotonde. Toen liep een vijftigtal mensen mee.

Drones

Massa volk op autoloze zondag in Kortrijk


In het Begijnhofpark was het uitkijken naar een demonstratie van drones. Een heikel evenement, want de wet verbiedt dat drones in openlucht vliegen. Rond 14.30 uur zou de demo beginnen, maar pas om 15.30 uur vloog er ook effectief een grotere drone. Heel beperkt trouwens: de drone maakte een vliegtochtje van amper 30 seconden en ging een tweetal meter de lucht in. Toch vergaapten enkele tientallen mensen zich aan dit gebeuren.

Er stond ook een aantal drones, waaronder die van burgemeester Vincent Van Quickenborne, uitgestald. “Om met een drone te mogen vliegen, moet je veertien documenten op zak hebben. Veertien”, stelt hij. “Dat is totaal onrealistisch. Maar er is beterschap op komst: de wetgeving rond drones is opgenomen in het nieuwe regeerakkoord.” Filip Kowlier, zelf een fanaat van dergelijke vliegende toestellen, kwam een kijkje nemen, maar had zijn eigen drones niet bij.

Massa volk op autoloze zondag in Kortrijk


Tijdens het rollatortreffen in de Rijselstraat, tot slot, werd het wereldrecord aangevallen, maar de organisatie raakte niet aan de 120 deelnemers. Toch was ze met 75 rollatorduwers best tevreden. (AXV-foto’s JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier