Martine Fournier : “In 2015 voor 11 miljoen minder openbare werken in West-Vlaanderen”

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voorziet voor 2015 slechts voor 50,6 miljoen aan werken op de Gewestwegen in onze provincie. Dat is 11,2 miljoen minder dan in 2014. Dit meldt Vlaams Parlementslid Martine Fournier (CD&V), die pas na lang aandringen de cijfers kreeg van bevoegd minister Ben Weyts (N-VA).

Het totale investeringsbudget van AWV over heel Vlaanderen stijgt nochtans van 292,7 miljoen naar 306 miljoen. Martine Fournier : “Onder de vorige ministers van Mobiliteit en Openbare Werken was er een ongeschreven regel dat er jaarlijks in de commissie Openbare Werken en Mobiliteit van het Vlaams Parlement een ontwerp meerjarenplan werd ingediend. Op dit plan staan alle investeringen van AWV voor de komende drie jaar. Het is een werkinstrument dat lokale besturen kunnen gebruiken om hun eigen beleid af te stemmen op het beleid van AWV.”

Minister Ben Weyts blijkt dit echter anders te zien. “Na lang aandringen heef hij nu zijn planning voor 2015 bekend gemaakt, maar het blijft wachten op een meerjarenplanning” zegt Martine Fournier, zelf ook burgemeester van Menen : “Dit zorgt voor ongerustheid bij de lokale besturen, omdat ze geen planningen op lange termijn kunnen maken.”

Kind van de rekening

Uit de cijfers voor 2015 concludeert Martine Fournier alvast dat West-Vlaanderen het kind van de rekening is in het investeringsprogramma van minister Weyts. “In het verleden kon West-Vlaanderen rekenen op meer dan twintig procent van de middelen van AWV. Voor dit jaar is er een daling van meer dan 10 miljoen euro. Het valt op dat West-Vlaanderen de enige provincie is die zo’n sterke afname moet slikken. De middelen worden ingezet in de andere provincies, maar de sterke stijging van Vlaams-Brabant (de provincie van Ben Weyts, nvdr.) is opmerkelijk te noemen”.

“De huidige minister gaat vooral besparen op structurele onderhoudswerken in de secundaire wegen. Die wegen zijn van cruciaal belang in onze dorpen en steden voor het vervoer van en naar het werk en de school. Enkele concrete projecten die voorzien waren voor 2015 en door besparingen niet worden uitgevoerd zijn alvast het fietspad langs de N8 in Vleteren (1,3 miljoen euro), N382 Wielsbeke – bedrijvenzone Fabiolalaan (600.000 euro), geluidsschermen langs de N31 Brugge (2 miljoen euro) en de kluifrotonde op de N50 Oostkamp (0,8 miljoen euro).” (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier