Man krijgt milde straf voor rijden onder invloed na gulle gift aan goed doel

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een man heeft dinsdag in de Brugse politierechtbank een voorwaardelijke geldboete van 1.200 euro en een rijverbod van een maand, waarvan de helft met uitstel, gekregen voor rijden onder invloed van alcohol.

Een vrij milde straf, waar C.D. (45) wel iets voor over moest hebben. Tijdens de pleidooien had politierechter Peter Vandamme hem voorgesteld om een “aanzienlijke gift” te doen aan het Fonds Emilie Leus, dat zich inzet voor een veiliger verkeer. C.D. ging akkoord en schonk 750 euro aan het fonds. Hij woonde ook een voordracht bij van oprichter Vincent Leus, die zijn achttienjarige dochter Emilie verloor in een zwaar verkeersongeval in Oosterzele. “Mijn cliënt heeft een goed gesprek gehad met Vincent Leus en dat heeft een diepe indruk nagelaten”, zegt advocaat Victor Petitat. “Hij wil zich blijvend inzetten voor het fonds.” Petitat is tevreden met de uitspraak. “De rechter is mijn inziens in zijn opzet geslaagd, namelijk voorkomen dat mijn cliënt opnieuw dronken achter het stuur kruipt. Die confrontatie met de vader van een verkeersdode staat immers voor altijd in zijn geheugen gegrift. Deze straf is zeer mild, maar komt wel op het strafblad van mijn cliënt.”

Confrontatie

C.D. liep vorige zomer tegen de lamp tijdens een verkeerscontrole in de Oude Dorpsweg in Varsenare. Toen hij de agenten naderde, probeerde hij nog snel rechtsomkeer te maken, maar tevergeefs. Hij had 1,54 promille in het bloed, wat neerkomt op een zevental pintjes. Het parket trok het rijbewijs van C.D., die toen nog een blanco strafblad had, meteen voor vijftien dagen in. Rechter Vandamme verwees dinsdag in zijn vonnis expliciet naar het schuldinzicht van C.D. en zijn inzet voor het Fonds Emilie Leus. “De beklaagde ging de directe confrontatie aan met een vader die zijn kind verloren heeft door de schuld van een dader, die de beklaagde zelf had kunnen zijn. Dat vergt een inspanning en impliceert dat men in staat is de eigen fout ootmoedig toe te geven. De beklaagde heeft daarnaast een bijdrage geleverd aan het fonds dat door die vader werd opgericht met de bedoeling om onder meer de strijd tegen de alcohol in het verkeer te voeren. Men kan ervan uitgaan dat dit de beklaagde zal bijblijven.”

Klassenjustitie

Vandamme schiet in zijn vonnis ook met scherp op de criticasters die hem verwijten aan klassenjustitie te doen. “De rechtbank doet effectief aan klassenjustitie, want zij maakt een onderscheid tussen enerzijds de klasse van burgers die eenmalig een misstap begaan, bereid zijn hun fout toe te geven, daaruit iets leren en proberen alsnog iets nuttigs te doen voor de samenleving en in het bijzonder voor de strijd tegen alcohol in het verkeer, en anderzijds de klasse van burgers die inbreuk op inbreuk stapelen en veroordeling op veroordeling en die helaas al te dikwijls door een bijzonder krakkemikkige strafuitvoering de facto straffeloos blijven.” Vandamme voegde er ook nog aan toe dat hij tijdens de behandeling van de zaak op 7 maart helemaal geen straffen buiten de wet heeft uitgevonden. “De straf werd vandaag uitgesproken en is zelfs zwaarder dan het wettelijk voorziene minimum, aangezien een rijverbod werd uitgesproken terwijl dit niet verplicht was.”

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier