Luchthaven Oostende: 113,8% meer passagiers in eerste helft 2016

Jetairfly heeft een belangrijk aandeel in de goede halfjaarcijfers van de Oostendse luchthaven. (GF)
Redactie KW

De luchthaven van Oostende vervoerde in de eerste helft van 2016 113,8% meer passagiers en 27,6% meer vracht.

De luchthaven van Oostende is aan een remonte bezig, maar de ronduit spectaculaire passagierscijfers hebben veel te maken met de beslissing van heel wat luchtvaartmaatschappijen om na de aanslagen van 22 maart op Zaventem naar Oostende uit te wijken. Vooral Jetairfly koos voor Oostende, maar ook Brussels Airlines, TAP Air Portugal, Air Malta en Tunis Air. In totaal werden in een periode van zes weken meer dan 100.000 extra passagiers en 700 extra bewegingen waargenomen op de Oostendse luchthaven.

Het aantal passagiers steeg van 118.364 in de eerste helft van 2015 naar 253.036 in de eerste helft van 2016. Andere verklaring is dat Jetair in april drie nieuwe bestemmingen vanuit Oostende introduceerde: Nice in Frankrijk en de Bulgaarse steden Varna en Burgas. De 14 andere zuiderse bestemmingen in Griekenland, Spanje, Turkije en Italië blijven erg populair bij de vakantiegangers.

Ook vracht in de lift

Niet enkel de passagiersaantallen, maar ook het aantal ton vracht is voor de eerste zes maanden van 2016 toegenomen met 27,6%, van 9.672 ton in dezelfde periode van 2015 naar 12.340 ton nu. Cargo maatschappijen als Egyptair en Strike Aviation leverden goede resultaten, bovendien kreeg de luchthaven ook een aantal charters te verwerken met AN124 toestellen.

Het aantal bewegingen daalde met 13,6%, dit is voornamelijk te wijten aan de vlootuitbreiding van Jetairfly, waarbij de E-Jet 190 werd vervangen door een extra Boeing 737-700 met meer capaciteit aan boord. Het aantal trainingsvluchten kende ook een belangrijke daling in de periode na 22 maart.

“Belangrijke dossiers”

“Wij zijn enkele belangrijke dossiers aan het voorbereiden, die tegen de herfst van dit jaar bekend zullen worden gemaakt”, zegt ceo Marcel Buelens. “Deze dossiers hebben betrekking op zowel passagiersvluchten als cargo, maar ook op de circulaire industrie en logistiek in samenwerking met de haven van Oostende. Luchtvaartmaatschappijen zien hoe langer hoe meer een rol weggelegd voor regionale luchthavens zoals die van Oostende-Brugge. De nabijheid en bereikbaarheid voor (potentiële) klanten is een niet te onderschatten meerwaarde in onze onderhandelingen.”

De luchthaven van Oostende-Brugge plant een aantal investeringen om het comfort op de luchthaven te verhogen.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier