Lichten gaan uit langs gemeentewegen in Zonnebeke

Redactie KW

Vanaf 1 april gaat het licht uit langs de gemeentewegen in Zonnebeke. Dit werd beslist op de gemeenteraad van december vorig jaar.

Het doven van de lichten gebeurt tussen 11 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens en moet een besparing opleveren van 35.000 à 40.000 euro per jaar. Dit komt neer op een besparing van 240.000 euro tijdens een volledige legislatuur. 1.770 van de 2.770 lichtpunten in de gemeente zullen gedoofd worden. Het gaat enkel om zijstraten en landelijke wegen. De lichten zullen van maandag tot donderdag gedoofd worden, en dus niet in het weekend. Zowel de gewestwegen als de dorpen zullen verlicht blijven.

Lichtplan

De SP.A sprak haar vrees uit voor de verkeersveiligheid en de veiligheid in het algemeen en stelde voor een lichtplan op te maken. In dat lichtplan zouden ze voorstellen om ofwel de lichten te dimmen of op zoek te gaan naar alternatieven. De burgemeester en de meerderheid beweren echter dat de veiligheid niet in het gedrang komt, omdat er bijvoorbeeld op autosnelwegen ook vaak geen verlichting is ‘s nachts, en er overdag ook inbraken en diefstallen gebeuren.

Wettelijk gezien is alles in orde omdat de gemeente niet aansprakelijk is als er iets gebeurt op een weg die in goede staat is. Indien naburige gemeenten of steden niet wensen deel te nemen aan de maatregel, is het mogelijk dat sommige straten binnen Zonnebeke toch verlicht blijven. Dit komt omdat die straten aangesloten zijn op hetzelfde circuit. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier