Leiewerken aan sluis in Harelbeke zijn van start gegaan

Redactie KW

In Harelbeke werd dinsdag – naast de werken aan de Vrijdomkaai en de afwerking van de Hogebrug – ook gestart met de bouw van de nieuwe sluis.

De werken beginnen met het intrillen van buispalen en damplanken: dit ten behoeve van de bouwput voor de nieuwe sluis en de sloop van de oude sluis en het dienstgebouw. De geplande wegenis- en rioleringswerken in de Twee-Bruggenstraat volgen in 2017. De stalen damplanken en buispalen zijn al grotendeels ter plaatse. “De afmetingen van deze elementen zijn geringer, in vergelijking met deze gebruikt op linkeroever van de Leie”, zegt schepen van openbare werken Jacques Maelfait (N-VA). “Dergelijke trillingshinder wordt dus niet verwacht.” Merken omwonenden buiten de werfzone toch hinderlijke trilling, dan volgen er nauwkeurige trillingsmetingen.

Tegelijk wordt het bestaande dienstgebouw afgebroken. Ook de hefportiek en de betonnen sluisconstructie worden gesloopt. Deze afbraakwerkzaamheden kunnen gepaard gaan met beperkte geluids- en stofhinder. De aannemer neemt de nodige maatregelen om die tot een minimum te beperken. Om de werkzaamheden veilig uit te voeren, is het noodzakelijk om ter hoogte van de nieuwe sluis de halve wegbreedte van de Twee-Bruggenstraat in te nemen als werfzone. De Twee-Bruggenstraat zal enkel toegankelijk zijn voor plaatselijk verkeer. Ter hoogte van de werkzaamheden wordt een zone met maximumsnelheid 30 kilometer ingesteld. De Schipstraat wordt ingesteld als éénrichtingsstraat, toegankelijk vanuit de Twee-Bruggenstraat. Deze werken zullen vermoedelijk tot september of oktober duren.

(PVH – Foto LOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier