Landelijke Gilden wil alternatieven vooraleer De Lijn bussen schrapt

Redactie KW

Landelijke Gilden, dat de belangen behartigt van plattelandsbewoners en 70.000 leden-gezinnen telt, eist dat De Lijn alternatieve verplaatsingsmogelijkheden voorziet, vooraleer op zondag bussen te schrappen.


“Deze maatregel zal in de eerste plaats immers sociaal zwakkere groepen treffen die niet over een auto beschikken zoals senioren, kansarmen, jongeren… en in een aantal gevallen hun sociaal isolement zal versterken”, aldus de organisatie.

Er is volgens Landelijke Gilden nood aan een grondige dialoog met alle betrokken actoren en de openbaarvervoermaatschappij moet die gesprekken trekken. Daarbij moet de vraag centraal staan welke voorzieningen bereikbaar moeten zijn voor welke doelgroepen, en moet bekeken worden hoe De Lijn de actuele kloof kan opvangen. De vervoersmaatschappij zette al zinvolle experimenten op voor het reguliere busvervoer, zoals het inzetten van taxi’s tegen sociale tarieven, maar de ontwikkeling hiervan is tot dusver echter fragmentarisch en absoluut nog niet gebiedsdekkend.

De besparingsmaatregel van De Lijn is voor de Landelijke Gilden overigens een verkeerde maatschappelijke keuze. “De maatregel treft niet alleen sociaal zwakkere groepen die niet over een auto beschikken, maar spoort mensen die een auto bezitten bovendien aan om hiervan meer gebruik te maken in plaats van minder, wat een volstrekt verkeerd signaal is.” Autobezitters worden volgens de organisatie op die manier immers bevestigd in hun gedragspatronen en aangespoord om de auto meer te gebruiken.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier