Kunstacademie fleurt nieuwe stationshal van Roeselare op

Geert Dierckx (NMBS), Carl Segaert (directeur SASK), Herbert Vandendriessche (leerkracht SASK en burgemeester Kris Declercq bij het kunstwerk in de vernieuwde stationshal. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Het vernieuwingstraject van het stationsgebouw in Roeselare is zo goed als achter de rug. In de stationshal prijkt nu ook een imposant kunstwerk van de stedelijke kunstacademie en tegen de start van de Batjes moet het hele project afgewerkt zijn.

De start van het stationsproject werd tien jaar geleden gegeven, nu is het einde stilaan in zicht. “We mogen terecht trots zijn op ons nieuwe stationsgebouw en de bijhorende omgeving”, zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V). “Enkel nog de aanleg van het plein onder en nabij het viaduct in de Ardooisesteenweg moet nog voltooid worden. Alle werken moeten tegen de start van de Batjes achter de rug zijn en deze zomer organiseren we een feestelijke opening.”

Volgens de burgemeester moet ook het vernieuwde Stationsplein een flinke meerwaarde bieden. “In juni worden de waterspuitkoppen geïnstalleerd en van het Stationsplein willen we een echte ontmoetingsplaats maken, een centraal punt binnen onze stad.”

De vernieuwde stationshal baadt alvast in licht en ruimte en vormt de ideale doorsteek richting stadscentrum. Om de verbondenheid met Roeselare extra in de verf te zetten, siert een kunstwerk van het SASK de wanden van de trappen in het stationsgebouw. De werken ‘Jacobsladder’, ‘I want a ticket to anywhere’ en ‘To travel is to live’ zorgen voor een kleurrijk rustpunt. “Ze verbeelden dat mobiliteit en droombestemmingen vlot bereikbaar zijn dankzij het Roeselaarse station”, legt directeur Carl Segaert van het SASK uit.”

Ook de invulling van de winkelpanden loopt vlot, klinkt het bij Hugo Deruytter, de communicatiecoördinator van het stationsproject. “In april strijkt een filiaal van Panos neer en de dagbladhandel Hubiz is hier al even actief. Ook voor de overige panden zitten we op het juiste spoor.”

Het politiekantoor van de Botermarkt moet dan weer tegen eind dit jaar naar het stationsgebouw verhuizen. Eens het Stationsplein volledig afgewerkt is, keert ook het standbeeld ‘Spelende kinderen’ van beeldhouwer Isidoor Goddeeris terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier