Kultura maakt portretten van papa’s

De leden van PxL, de nieuwe naam Het Kortrijkse Fotografencollectief Kultura. © (Foto WDK)
Redactie KW

Het Kortrijkse Fotografencollectief Kultura verandert na 57 jaar van naam en wordt PxL. “De naam mocht wat eigentijdser”, zegt voorzitter Jozef Lievens. Op Vaderdag maken de leden touwens gratis een portret van de papa’s tijdens een tentoonstelling in het oud-politiecommissariaat in de Sint-Amandslaan

Het Fotografencollectief werd op 5 november 1960 opgericht door enkele filmfanaten: de gebroeders Delrue, Luc Holvoet en Henri Grimonprez. De club wijdde zich eerst en vooral aan de smalfilmwereld, later ook aan de fotografie.

“Collectief verwijst naar het feit dat we samen gepassioneerd met fotografie bezig zijn, autonoom en met creativiteit”, zegt voorzitter Jozef Lievens. “In de loop van ons bestaan hebben we alle mogelijke media in onze club gehad: smalfilm, diaprojecties, een afdeling zwart-wit- en kleurfotografie en zelfs ooit nog een afdeling voor computeramateurs.”

In 1980 startte de groep in Kortrijk een ruilbeurs voor foto- en filmmateriaal. De ruilbeurs had 15 jaar lang plaats. Bijna elk jaar was er ook een clubreis. In 2002 en 2004 organiseerde de filmsectie het Neerbeek Filmfestival in De Neerbeek in Bissegem. “Na de geslaagde organisatie in 2008 van het Eerste Nationaal Fotosalon van Kortrijk, zijn we volledig overgestapt naar de digitale fotografie. Er kwamen toen een tiental nieuwe leden bij”, vertelt de voorzitter verder. In 2009 werd het “‘Kortrijks Fotosalon’ ingericht samen met Fotogroep Groeninghe. In 2010 volgde het Tweede Nationaal Fotosalon van Kortrijk met 1.264 inzendingen van 338 deelnemers.

Vaderdag

Het Fotografencollectief gaat al 57 jaar door het leven onder de naam Kultura. Daar komt nu verandering in met de naam PxL. “De voornaamste bedoeling is te werken onder een naam die wat eigentijdser is. Het zal wellicht ook meer jongeren aanspreken”, aldus Jozef. “Verder verandert er niets aan de essentie van ons collectief. Wij verenigen fotografen met diverse belangstellingssferen en hebben zowel landschapsfotografen als documentairefotografen in de rangen. Daarnaast hebben we fotografen voor wie het artistieke aspect belangrijk is en anderen die dichter aansluiten bij de realiteit.”

Het is ook de bedoeling dat PxL meer naar buiten treedt en een ijkpunt wordt voor alles wat in Kortrijk met fotografie te maken heeft. “Vorig jaar realiseerden we gedeeltelijk deze ambitie met de organisatie van een fotocafé. Jonge fotografen en gerenommeerde collega’s kregen samen een podium en er werd een fotowedstrijd georganiseerd voor jonge talenten. De winnares Kristin van den Eede werd intussen geselecteerd voor het fotofestival van Miami.”

Naar aanleiding van de voorbije ‘Sinksenfeesten Kortrijk werft’ toont het collectief zijn eigen interpretatie daarvan. Deze tentoonstelling is te zien in het oud-politiecommissariaat in de Sint-Amandslaan op 10 en 11 juni van 14 uur tot 18 uur. PxL vergeet ook de vaders niet. Op Vaderdag op 11 juni wordt tussen 14 uur en 17 uur een gratis portret gemaakt van alle vaders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier