Kruispunt Verre Ginste wordt omgevormd tot rotonde

Redactie KW

Het Agentschap Wegen en Verkeer voorziet in 2018 één miljoen euro voor de heraanleg van het kruispunt van de gewestwegen N305 en N327 in deze uithoek van Oostrozebeke.

Op basis van onder meer een verkeersveiligheidsanalyse besliste het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om het voorrangsgeregeld kruispunt op de N305 (Meulebeke-Dentergem) en N327 (Tielt-Wakken) om te vormen tot een rotonde. AWV reserveert hiervoor één miljoen euro in zijn budget voor 2018. De rotonde zal niet alleen als snelheidsremmer functioneren, maar zal ook het kruispunt in het landschap verduidelijken.

Onteigeningen noodzakelijk

De onteigeningsplannen werden recentelijk afgewerkt. “De herinrichting met middenberm van de vier takken naar de rotonde en de aanleg van de eigenlijke rotonde vereisen over de hele projectzone onteigeningen”, zo weet Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens. “De afdeling Vastgoedtransacties maakt nu een raming voor deze noodzakelijke onteigeningen op.”

Naast de onteigeningsprocedure moet AWV nog een aantal stappen nemen vooraleer te kunnen starten met de werken: het technisch ontwerp, de afstemming met de plannen van Aquafin, de bouwaanvraag en de omgevingsvergunningsprocedure, de opmaak van de aanbestedingsbundel en ten slotte de aanbestedingsprocedure.

Kruispunt of rotonde?

De aanleg van een rotonde komt er na een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen. Bert Maertens: “De nadelen van een lichtengeregeld kruispunt ten opzicht van een rotonde waren talrijker: meer kop-staartbotsingen, hogere kans op letselongevallen door hogere snelheden, etc.”

Toch is AWV van plan om enkele rotondes in West-Vlaanderen om te vormen tot lichtengeregelde kruispunten, zoals de rotonde van de N32 en de N35 in Lichtervelde, net als de rotonde N8/N58 in Wervik en N391a/N353 in Avelgem. “Een timing hiervoor kan echter nog niet gegeven worden”, zo besluit Bert Maertens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier