Kranige chauffeur (97) haalt zijn gram bij de politierechter

Redactie KW

Gaston Bruynooghe uit Oostduinkerke – maandag werd hij 97 – treft geen schuld in een verkeersongeval. Hij mag zonder problemen voort blijven rijden met zijn auto, zo was maandag 14 september ook te zien in De Rechtbank op Vier.

Op 10 augustus 2013 haperde Gaston Bruynooghe, oud-directeur van het weefgetouwenbedrijf Picanol in Ieper, in de Piet Verhaertstraat in Oostduinkerke met zijn auto aan een mountainbiker. De fietser raakte daarbij lichtgewond en de autospiegel sneuvelde in de aanrijding. De bejaarde man verklaarde achteraf dat hij niets gehoord of gezien had. Hij weigerde zijn rijbewijs in te leveren. Het openbaar ministerie vorderde dan maar de persoonlijke verschijning van Gaston Bruynooghe voor de politierechter in Veurne.

“De politie was onbeschoft”

Gisteren stond de hoogbejaarde man voor de rechter. Hij liet van pure zenuwachtigheid enkele keren zijn wandelstok vallen, maar bewees ook dat hij nog bij de pinken is. Maandag vierde hij zijn verjaardag, al liet hij zich voor de gelegenheid voeren. De man rijdt wel nog geregeld naar de kinesist. Gaston overhandigde een eigen schets en een getuigenverslag aan de rechter.

“Als ze komen om mijn auto aan te slaan, zal ik ze niet binnen laten.”

Na het ongeval kreeg Gaston Bruynooghe heibel met de politie. “Ze waren onbeschoft”, sakkerde hij voor politierechter Geert Vandaele. “Omdat ik naar hun gedacht niet snel genoeg de deur opende toen ze aanbelden, begonnen ze op de ramen te bonken. Ik was bang, want even verder, in de Irene Bauwenslaan, had er die dag een homejacking plaats”, aldus de bejaarde beklaagde. “Als ze komen om mijn auto aan te slaan, zal ik ze niet binnen laten.”

Maandag 14 september werd het verhaal van Gaston nog eens ten berde gebracht. Toen was zijn passage bij de polierechter in Veurne te zien in het populaire Vier-programma ‘De Rechtbank’

Kranige chauffeur (97) haalt zijn gram bij de politierechter


Op de vraag van de rechter of hij nog veel ging wandelen, antwoordde de man dat hij liever met de auto rijdt. “Met mijn huidige wagen heb ik al zo’n 2.000 kilometer afgelegd”, verklaarde hij. “Meneer Bruynooghe is wel nog in staat om te voet te stappen, maar volgens mij niet meer om in auto te rijden”, repliceerde het openbaar ministerie. “Ik vraag u om een geneesheer aan te stellen, die de lichamelijke geschiktheid van de beklaagde om met een wagen te rijden, onderzoekt. Hij heeft een fietser aangereden en had daar blijkbaar niets van gemerkt. Ik wil vermijden dat er in de toekomst nog meer van die ongevallen gebeuren.”

Over de hele lijn vrijgesproken

“Mijn cliënt heeft honderdduizenden kilometers afgelegd met zijn wagen. De fietser die hij aanreed had weinig aandacht voor het verkeer. Hij keek voortdurend naar het wegdek omdat het hevige regende op dat moment en week daardoor ook van het fietspad af”, aldus Jean-Pierre Duyck, de advocaat van Gaston Bruynooghe. “De man is intellectueel. Zijn ogen zijn goed, hij heeft geen diabetes, draagt geen implantaten, geen pacemaker, neem geen medicatie, niéts. Wij vragen de vrijspraak.”

De rechter ging daar over de hele lijn op in, vooral op basis van de getuigenverklaring.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier