Kortrijkzaan verkocht bewust zijn auto en doet nu alles met de fiets

Kurt Declercq. © JVGK
Redactie KW

Een op tien Kortrijkse gezinnen doet het zonder wagen. Kurt Declercq is een van hen. “Mijn wagen stond te verroesten, dus verkocht ik hem. Toch is het niet evident om in de stad te fietsen.”

Vorige zomer verhuisde Kurt (45) van Otegem naar Kortrijk. “In de aanloop naar de verhuizing heb ik ferm ontspuld: ik wilde geen overbodige zaken meenemen. Wat ik niet nodig had, verkocht ik of gaf ik weg. Mijn wagen, een Volkswagen Polo, hield ik. Maar al snel merkte ik dat ik mijn auto nog amper gebruikte. Je kan je hier perfect verplaatsen met de fiets of te voet gaan.”

Winkels als koelkast

Kurt verkocht in december 2017 zijn Polo. “Met het geld dat ik ervoor kreeg, isoleerde ik mijn dak.” Spijt van zijn beslissing heeft hij niet. “Ik woon op een plek waar er op wandelafstand drie winkels zijn, ik beschouw die als mijn persoonlijke koelkasten. En de weinige keren dat ik grotere boodschappen moet doen, huur ik een deelwagen bij Cambio. Dan ga ik meteen ook naar het containerpark en breng ik bijvoorbeeld een bezoek aan familie die niet in de buurt woont. Al gebruik ik ook het openbaar vervoer. Ik kan echt wel genieten van een treinreisje.”

“Auto’s moeten meer aan de rand parkeren”

“Mijn tienerzonen, die afwisselend bij mij en hun moeder wonen, staan achter mijn keuze. Zij kunnen perfect hun plan trekken met het openbaar vervoer.” Zich met de fiets verplaatsen heeft nochtans ook nadelen. “Als er veel autoverkeer is, moet je als fietser echt wel op je tellen letten. De voorbije maanden heb ik al drie keer een bijna-ongeval gehad. Eenmaal werd ik zelfs uitgescholden omdat ik een auto zogezegd de pas zou hebben afgesneden. Absurd.”

“Ik snap nog altijd niet zo goed waarom er in het centrum bij momenten zoveel auto’s rijden. Ik heb het dan niet over de bewoners, want die moeten uiteraard aan hun woning geraken. Maar de anderen? Parkeer je auto aan de rand en doe de rest te voet. Bovendien zijn er met Mobit, Blue Bike en Mobiel genoeg initiatieven om met de fiets door de stad te cruisen.”

Fietspremie

Kurt mag dan wel al zijn auto hebben weggedaan, zijn nummerplaat heeft hij nog. “Ik weet dat je in Kortrijk een fietspremie krijgt als je je nummerplaat inlevert, maar dat heb ik nog niet gedaan. Ik heb een goeie fiets en lijkt me voorlopig niet nodig om nog een fiets te kopen. Maar je kan dacht ik tot een jaar na het indienen van de nummerplaat aanspraak maken, dus doe ik dat later misschien nog”, besluit hij. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier