Kortrijkse bakker krijgt slaag ‘omdat hij Vlaming is’

Redactie KW

De Kortrijkse bakker V. D. zal zich zijn fietsuitstap op Pinksteren nog lang herinneren: in een bos in de buurt van Erpion werd hij in elkaar geslagen en ook zijn fiets moest eraan geloven. “Tijdens het verhoor nadien ben ik verschillende keren flauw gevallen.”

Op Pinksteren trok V. D., die liever niet met volledige naam in de krant wil, naar Erpion om er deel te nemen aan een mountainbiketocht. “Alles ging goed, tot ik op een bepaald moment een bos in dook. Een auto reed traag voor me uit en toen ik die voorbij wilde rijden, werd ik bijna de gracht in gereden. Ik heb daarom gevloekt, in het Nederlands. Daarna reed ik gewoon verder, maar plots dook die wagen weer op. Meer zelfs: ik werd aangereden en viel. Gelukkig droeg ik de nodige bescherming zoals een helm.”

De aanrijding was slechts het begin van de miserie. “Vijf personen zaten er in die wagen en ze gingen me te lijf. Ik heb toen een paar klappen moeten incasseren voor ik kon weglopen. Daarna heeft een van die gasten me achtervolgd met een soort matrak, terwijl de anderen mijn fiets vernielden. Uiteindelijk reden ze weg, maar toen ze zagen dat ik de nummerplaat van hun wagen in mijn geheugen prentte, is de chauffeur nog eens teruggekeerd en kreeg ik nog eens slaag.”

Buiten westen

Uiteindelijk stoof de auto weg en niet veel later konden voorbijgangers de Kortrijkse bakker hulp bieden en de politie verwittigen. “Het erge was bovendien dat ik voor het politieverhoor zowel het automerk, de kleur van de auto als de nummerplaat wist, maar die gegevens tijdens het verhoor zelf was vergeten. Gelukkig had ik enkele mensen in de bevoorrading al in vertrouwen genomen, zodat de politie toch de nodige gegevens kreeg.”

Waarom het vijftal -een man met zijn vrouw, twee zonen en vriend zo weet de politie intussen- weet V. D. niet. “Is het omdat ik iets riep toen ik bijna ten val kwam? In elk geval zeiden ze voortdurend dat Vlamingen zich altijd van alles permitteerden en dat dit nu eens gedaan moest zijn..” (AXV)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier