Kortrijk maakt fietspaden ijsvrij met nieuwe pekelmethode

© BELGA
Redactie KW

In plaats van ‘droog’ zout te gebruiken, hanteert de stad Kortrijk voor het ijs- en sneeuwvrij houden van de fietspaden het pekelstrooien. Dat mengsel van strooizout en water doet sneeuw en ijs onmiddellijk na contact smelten. Vooral voor fietspaden heel efficiënt, stelt schepen Axel Weydts.

Onder impuls van schepen Axel Weydts (SP.A) zet de stad Kortrijk alle zeilen bij om ook bij winterweer fietsen aangenaam te houden. Twee routes doorheen Kortrijk worden per ronde elk ongeveer drie en een half uur bestrooid, goed voor 1.800 liter per strooironde. “Het preventief strooien of sproeien lukt beter door de betere spreiding van het smeltmiddel met pekelzout en de snellere werking op de sneeuw en het ijs. Het verschil is duidelijk: waar we nu met pekel sproeien, merk je meteen effect op de ondergrond“, duidt de schepen.

Ook de vrachtwagens die de wegen ijsvrij houden werden vernieuwd met twee nieuwe strooiers die een combinatie van droog en nat strooien en via een GPS-systeem aangestuurd worden. Dit om correcter en efficiënter de wegen te kunnen bestrooien. Om te kunnen pekelstrooien, moest het machinepark wel aangepast worden. De kostprijs voor de aanpassingen aan de strooimachines – onder meer voorzien van pekelsproeiers en een sneeuwschild – bedraagt zo’n 43.000 euro.

“Het is de eerste winterprik dat we gebruik maken van deze nieuwe techniek”, aldus nog Axel Weydts. “We merken onmiddellijk het verschil. We kregen de voorbije uren verschillende positieve reacties van fietsers. Voorzichtigheid blijft geboden, maar met dit nieuwe systeem wordt het alvast een stuk veiliger.”

Meer info over het strooien in Kortrijk, vind je via het strooiplan van de stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier