Kortrijk knipt in fietsverbindingen naar deelgemeenten

Redactie KW

Twee belangrijke fietsverbindingen tussen Kortrijk en haar deelgemeenten zullen waarschijnlijk worden afgesloten voor het doorgaand autoverkere. De knip in de Munkendoornstraat tussen Rollegem en Kortrijk is definitief, de stad Kortrijk bekijkt of er een gelijkaardige ingreep komt in de Walleweg naar Bellegem.

“Wij hechten een groot belang aan veilige fietsverbindingen en sloot daarom bij wijze van proef de Munkendoornstraat af met een tractorsluis voor het doorgaand autoverkeer”, legt schepen van Mobiliteit Axel Weydts uit. Na zes maanden volgde een evaluatie van deze proefmaatregel. Daaruit bleek dat het aantal auto’s fors daalde (331 wagens minder, goed voor 17,2 procent), terwijl het aantal getelde fietsers omhoog hing. “Komende lente verwachten daar nog veel passage per fiets”, aldus de schepen. “Gezien het grote belang van de verkeersveiligheid beslisten we dan ook om de knip in de Munkendoornstraat te behouden.”

Wel wordt de tractorsluis onder handen genomen. Die was totnutoe opgebouwd met tijdelijke materialen en bleek regelmatig onderhoud nodig te hebben. De huidige opstelling is niet duurzaam en zal worden vervangen door een obstakel dat ingewerkt is in het wegdek.

Walleweg

De stad onderzoekt bovendien de mogelijkheden voor een knip in de Walleweg. “De snelheid van de autobestuurders ligt daar volgens de fietsers te hoog en ze ervaren vaak een onveilige verkeerssituatie”, stelt schepen Weydts. “Uit onze metingen blijkt dat de limiet van 30 km/u in het bebouwde gedeelte gerespecteerd wordt, in het landelijke gedeelte werd echter niet gemeten. Sinds het invoeren van de knip in de Munkendoornstraat is et aantal wagens wel gestegen (+18,9 procent), vooral ‘s morgens.”

Kortrijk knipt in fietsverbindingen naar deelgemeenten

Omdat het stadsbestuur de hogere auto-intensiteit op de drukke fietsverbinding niet te verantwoorden vindt, wil men optreden. “Voorbije de bebouwing, ter hoogte van de huidige snelheidsremmer, willen we daarom een bijkomende knip aanbrengen in de Walleweg. De vorm, hetzij een tractorsluis, hetzij paaltjes en de exacte locatie moeten nog verder onderzocht worden.”

Welke weg wel volgen?

Het autoverkeer tussen Hoog-Kortrijk en Bellegem moet dus gecentreerd worden op de Bellegemsestraat en de Doornikserijksweg (N50), het verkeer tussen Rollegem en Hoog-Kortrijk verloopt via de Rollegemseweg en Marionetten. “Het is absoluut niet de bedoeling dat doorgaand autoverkeer via de landelijke, parallelle wegen zoals de Munkendoornstraat, de Walleweg of het Manpadstraat verloopt. Door het invoeren van die knips dwingen we deze situatie af en verhogen we ook de fietsveiligheid”, besluit de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier