Kortrijk investeert in 50 extra deelfietsen en carpoolplatform

Axel Weydts nam enkele medewerkers van bedrijven op Hoog Kortrijk op sleeptouw. © TV
Redactie KW

Dat de West-Vlaamse wegens steeds vaker snel dichtslibben komt voor niemand meer als een verrassing. Ook op Hoog-Kortrijk is het hoog tijd om met dit zonnige weer werknemers en bezoekers te motiveren om de fiets te nemen. Stad Kortrijk, Parko, Voka en Leiedal werken daarvoor samengewerkt met een aantal bedrijven en onderwijsinstellingen.

“Als bedrijventerreinbeheerder zet de intercommunale Leiedal in op gezamenlijke acties rond mobiliteit, onderhoud van het publiek domein en veiligheid. Bedrijfsleiders af en toe samen brengen en ontmoetingen stimuleren zijn vaak de eerste kiemen voor een vruchtbare samenwerking om een antwoord te bieden op gezamenlijke uitdagingen”, vertelt voorzitter Koen Byttebier.

Er bestaat geen perfecte oplossing om te verkeersdruk op Hoog Kortrijk te verminderen maar we kunnen er wel naartoe werken en de druk beperken waar mogelijk. Als fervent fietser kan ik beamen dat je het traject tussen het centrum en Hoog Kortrijk meestal sneller aflegt per fiets dan met de wagen.”

Vijftig nieuwe Mobit-fietsen

Op 18 april deden enkele werknemers op Hoog Kortrijk een testrit met de gloednieuwe Mobit-fietsen en trokken erop uit om tijdens de middagpauze een aangepaste route te ontdekken naar het centrum van de stad. “Er werd gekozen om de meest aangename en veilige fietsroute in de kijker te plaatsen, via het mooie Bruyninghpad. Er zijn echter nog een pak andere mogelijkheden zoals de fietsstraten in de Wolvenstraat en Wolvendreef, de autoluwe Munkendoornstraat en de fietssnelweg van het Tramstatiepad. Om al deze straten bekend te maken aan het publiek zijn acties als deze zeer belangrijk”, aldus schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A).

Kortrijk investeert in 50 extra deelfietsen en carpoolplatform
© TV

Naast de aankoop van de nieuwe deelfietsen is de stad ook nog bezig met het organiseren van een groepsaankoop voor (elektrische) fietsen. Daarnaast wordt ook het project K-R8 (www.k-r8.be) verder ontwikkeld zodat fietsers zich nog vlotter én veiliger kunnen verplaatsen.

Carpoolplatform

Sinds vandaag kunnen werknemers, studenten en bezoekers ook terecht op het gloednieuwe carpoolplatform hoogkortrijk.carpool.be. Bert Victor die werkt voor Taxistop, is alvast tevreden: “De sleutel tot het slagen van carpoolen is dat de gebruikers vlot een match vinden. Onder collega’s is het vaak moeilijk omwille van verschillende woonplaatsen. Daarom slaan we met intercommunale Leiedal en Taxistop de handen in elkaar om dit project te laten slagen.”

https://www.youtube.com/watch?v=187-WIiTPJY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier