Kortrijk grijpt naast titel van Fietsstad 2018

Redactie KW

Gent, Deinze en Bonheiden mogen zich minstens een jaar Fietsstad en Fietsgemeente 2018 noemen. De drie laureaten werden door een vakjury gekozen uit in totaal 35 kandidaten, die hun concrete realisaties en toekomstplannen op vlak van fietsbeleid mochten toelichten. Kortrijk, de enige West-Vlaamse genomineerde, moet zich dus met een plekje in de top drie tevreden stellen.

Gent mag zich Fietsstad 2018 noemen, omdat het nieuwe circulatieplan er voor een duidelijke daling in het aantal fietsongevallen heeft gezorgd, de stad inzet op kwalitatieve fietsinfrastructuur en de mogelijkheden voor fietsparkeren uitgebreid zijn.

Deinze won dan weer omdat de gemeente “dé pionier op het vlak van fietsdiensten is” en het schepencollege het goede voorbeeld geeft door hun voorbehouden parkeerplaatsen onder het stadhuis alleen te gebruiken voor fietsen en door een “fietscafé” te installeren op de benedenverdieping van datzelfde stadhuis.

Derde laureaat Bonheiden is tot slot een gemeentedekkend netwerk van fietsstraten aan het uitbouwen en voert promocampagnes met slogans als “Fietsen is ook maar op je kont zitten”. Het gemeentebestuur zette volgens de jury een duidelijke koerswijziging in inzake verkeersbeleid tijdens deze legislatuur.

De drie winnaars krijgen een subsidie van 50.000 euro die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen. “De Vlaamse overheid is de bondgenoot van elke stad of gemeente die wil investeren in de fiets”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Het thema fietsen moet vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen op de politieke agenda van élke Vlaamse gemeente staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier