KORTEMARK: Torhoutstraat barst van de verzakkingen

Foto Kurt © Foto Kurt
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Onze lezers signaleerden tien dagen lang de slechtste fietspaden van onze regio. De twijfelachtige eer als ‘slechtste fietspad’ gaat zonder enige twijfel naar de verbinding tussen Kortemark en Torhout. Veel lezers lieten hun ongenoegen blijken en ook het gemeentebestuur ontkent niet dat er werk aan de winkel is.

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier ‘Op het slechte pad’.

Tien dagen lang ging deze krant op zoek naar de slechtste fietspaden. West-Vlaanderen heeft er nogal wat, zo blijkt: niet minder dan 522 meldingen kregen we binnen. Uit grote steden en kleine gemeenten, langs gewest- en gemeentewegen. In onze regio krijgt vooral het fietspad tussen Kortemark en Torhout en dan vooral het stuk op Kortemarks grondgebied een erg slecht rapport.

“Al sinds 2010 wordt er gesproken over een nieuw fietspad, maar we wachten nog altijd”, was één van de ontevreden reacties. Voorts wordt vooral aangehaald dat er te grote niveauverschillen zijn, dat het fietspad scheef ligt én dat de afstand tot de auto’s langs de drukke straat te klein is.

Desire Vandaele (73) uit de Lichterveldestraat in Kortemark is één van de lezers die hun ongenoegen uitten. “Er zijn veel verzakkingen in het fietspad en ook de rand tussen het fietspad en de straat is er levensgevaarlijk. Er liggen bovendien vaak brokken asfalt op het fietspad waardoor je kunt vallen. Ik vind dit echt een schande voor de gemeente Kortemark”, klinkt het hard.

“Meerdere fietspaden in Kortemark verkeren trouwens in slechte staat. En ik kan het weten, ik ben namelijk wielertoerist en heb dus al veel fietspaden bereden. Ik wil geen lastpak zijn en geef niet graag commentaar, maar in dit geval kan ik gewoon niet anders dan mijn ongenoegen uiten.”

De werken starten dit najaar. Samen met de aanleg van nieuwe rioleringen leggen we dan ook meteen een nieuw fietspad aan

“De Torhoutstraat ligt er slecht bij en het is onaangenaam om er te rijden”, bevestigt Nele Bouttry (31) uit de Hoogledestraat. “De betonblokken liggen niet meer op gelijke hoogte, waardoor het fietspad bestaat uit bulten en verzakkingen. Ik rijd niet zo veel met de fiets, maar toch stoor ik mij eraan. Ik hoop dat de gemeente dit snel aanpakt.”

Wie Kortemark en fietsen zegt, denkt al snel aan ex-profwielrenner Klaas Lodewyck (30), die in Edewalle woont. Hij kent als ploegleider van wielerteam BMC – met onder meer landgenoot Greg Van Avermaet – een erg drukke periode, maar wil toch zijn licht laten schijnen op de kwaliteit van de fietspaden in zijn regio. “Het fietspad in de Torhoutstraat is me inderdaad al opgevallen, maar eigenlijk geldt het in het algemeen dat de kwaliteit van de fietspaden ondermaats is”, meent Klaas. “Zo zie je soms dat ze de weg vernieuwen, maar dat het fietspad helemaal genegeerd wordt. In vergelijking met pakweg Nederland is het hier echt slecht. De vele meldingen verbazen me dan ook helemaal niet. Meestal gaat het dan nog om mensen met een stadsfiets, want met de dunne bandjes van een koersfiets is het pas helemaal onverantwoord. Zelf fiets ik ook nog af en toe in de regio enkel nog als het mooi weer is, want trainen in de regen hoef ik niet meer en ik neem toch altijd een reservebandje mee.”

Werken zijn al gepland

Ronny Vierstraete, schepen van Mobiliteit in Kortemark, erkent het probleem. “Het fietspad in de Torhoutstraat moet dringend vervangen worden en dat zal ook gebeuren. Volgend jaar wil de gemeente nieuwe rioleringen leggen in de Torhoutstraat. Het zou wat absurd zijn om nu het fietspad opnieuw aan te leggen om het dan volgend jaar weer open te breken. Daarom zullen we de rioleringen en het fietspad samen aanpakken.” Schepen van Openbare Werken Johan Braem treedt zijn collega bij en bevestigt dat er een nieuw fietspad wordt aangelegd in de Torhoutstraat. “We kregen van de Vlaamse Milieumaatschappij een subsidie toegewezen om nieuwe rioleringen aan te leggen in de Torhoutstraat. De werken starten dit najaar. Samen met de aanleg van de nieuwe rioleringen leggen we dan ook meteen een nieuw fietspad aan.”