Koppel dat bijna verdronk in ondergelopen tunnel, daagt Brugge voor de rechter

Redactie KW

Een Brugs koppel dat in juni vorig jaar bijna verdronk in een ondergelopen spoorwegtunnel stapt naar de rechtbank. “We dagvaarden zowel het stadsbestuur, Aquafin als Farys. Want als er niets gebeurt loopt het ooit slechter af.”

Op 22 juni vorig jaar reden Karim Beldjelali (45) en zijn echtgenote Marissa Servan Castro (48) omstreeks 22 uur met hun BMW door de Kolvestraat in Brugge. Marissa moest ‘s anderendaags haar praktisch rijexamen afleggen en haar man wilde haar nog een laatste keer de weg naar het examencentrum tonen.

In een mum van tijd vulde de BMW zich volledig met water

Maar de regen viel die avond met bakken uit de lucht waardoor hun wagen plots volledig kopje onder ging in de spoorwegtunnel, die door een falen van de pompen volledig ondergelopen was. In een mum van tijd vulde de BMW zich volledig met water. Het koppel kon zich, mede dankzij de hulp van een passant, op het nippertje in veiligheid brengen. Marissa werd onderkoeld afgevoerd naar het ziekenhuis en faalde ‘s anderendaags voor haar rijexamen. De BMW bleek perte totale. Een half jaar na de feiten stappen Karim en Marissa nu naar de rechtbank om hun schade te verhalen op de verantwoordelijken voor de situatie in de tunnel. “We dagvaarden zowel het stadsbestuur, Aquafin als rioolbeheerder Farys”, stelt hun advocaat Joris Van Maele. “Niemand van hen wenst immers de verantwoordelijkheid voor het ongeval op te nemen. Voorts betreur ik het ook ten zeerste dat het waterprobleem in de tunnel nog steeds niet van de baan is. Eind december liep de tunnel immers opnieuw volledig onder door een falende pomp.” Volgens Van Maele valt Karim en Marissa alvast niets te verwijten.

https://www.youtube.com/watch?v=7hCngZW9xqI

“Op de beelden van hun dashcam is duidelijk te zien dat die muur van water totaal onvoorzienbaar was. Die plas was ook abnormaal diep.” Zowel Marissa als Karim hadden na het ongeval psychologische hulp nodig. “Marissa behaalde intussen haar rijbewijs maar durft nog altijd niet door die tunnel te rijden”, vertelt Karim. “We hebben ook een nieuwe wagen moeten aankopen wat uiteraard een financiële domper was. We hopen dat we via de rechtbank vergoed raken, ook voor het psychische leed. Maar eigenlijk doen we het vooral ook om ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren. Want als er niets gebeurt in die tunnel loopt het ooit slechter af.”

De problemen in die tunnel slepen al zeker vijftien jaar aan

Gemeenteraadslid Hugo De Bondt (N-VA) stelde na het ongeval van Karim en Marissa een schriftelijke vraag over de problemen in de tunnel. “Want de problemen in die tunnel slepen al zeker vijftien jaar aan”, stelde hij. In haar antwoord beloofde de stad om samen met Farys en Aquafin maatregelen te treffen, zoals een periodieke reiniging van de rioolkolken en de greppels in de tunnel. Aquafin voorziet ook een optimalisatie van de collector in haar investeringsprogramma voor 2017. “We willen zeker de hete aardappel niet doorschuiven”, stelt schepen van Openbare Werken Philip Pierins (SP.A). “Die pompen zijn onze verantwoordelijkheid, maar als er eentje hapert is dat overmacht. Onze diensten grijpen dan wel altijd zeer snel in waardoor het euvel snel van de baan is. Wellicht dringt een heraanleg van de weg zich op. Of misschien kunnen we een waarschuwingssysteem voor de weggebruikers ontwikkelen.”

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier