Kooigemnaren willen af van wegcowboys

Redactie KW

Woensdag vond in het Kastanjehuis een infovergadering plaats over verkeersproblemen in Kooigem. “Sinds Bevergem komen wegcowboys ‘het zwien deur de bjèten jagen’ in Kooigem”, was te horen.

Snel was duidelijk dat de Kooigemnaren zich het vijfde wiel aan de wagen voelen als het om controles gaat. “Er vinden hier géén snelheidscontroles plaats”, was de algemene teneur. Dat laat zich volgens de Kooigemnaren vooral voelen in de Kooigemsestraat en Kazernestraat. Verschillende inwoners wierpen op dat ze in de Kazernestraat nooit op hun gemak kunnen wandelen. “Als ik daar te voet moet passeren, doe ik mijn laarzen aan. Om in de gracht te kunnen springen als er weer maar eens een vrachtwagen heel snel afkomt.”

Het zwien en de bjèten

Een andere bewoner van die Kazernestraat durft enkel op zondag de beplanting aan zijn voorgevel te snoeien. “Op een weekdag loop ik de kans om met ladder en al opgeschept te worden…” Bewoners van de Kooigemsestraat pleiten voor snelheidsremmers ter hoogte van Van Glabeke, waar de snelheidsbeperking zakt van 70 naar 50 km per uur.

Op de infovergadering vroegen de Kooigemnaren ook om iets te doen tegen de wegcowboys die naar hun dorp afzakken. “In de Molentjesstraat, waar het zone 30 is, rijden op vrijdagnamiddag auto’s met gierende banden. Wat als een van hen een kind omverrijdt ? De burgemeester is blij met 78 camera’s in Kortrijk. Maar hoeveel hangen er in Kooigem. Nul ! Het resultaat is dat die cowboys niet langer in Kortrijk hun fratsen kunnen uithalen en dan maar naar Kooigem afzakken. Om als in Bevergem ‘het zwien deur de bjèten te jagen’…”

Tonnage

Ook de tonnagebeperking kwam ter sprake. Uit een rondvraag tijdens de vergadering bleek dat vrachtwagens die uit de richting Moen komen vaak de signalisatie negeren en via de Koninklijkestraat richting N50 rijden. Dat is verboden : ze moeten de Kazernestraat nemen. Schepen van Mobiliteit Axel Weydts en mobiliteitsdeskundige Carl Dewaele beloofden deze heikele kwestie te onderzoeken. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier