Komt er in 2015 eindelijk een fietspunt aan het station in Ieper?

Redactie KW

In 2013 maakte de NMBS bekend dat het in de toekomst 25 extra fietspunten wilde creëren. Ieper zou ook een fietspunt krijgen, maar daar is nog geen spoor van te bekennen.

De fietspunten staan in voor het onderhoud en voor de sociale controle in de fietsenstallingen, maar leveren ook andere diensten zoals fietsverhuur. Pendelaars kunnen gebruik maken van het fietspunt voor kleine reparaties volgens het ‘veilig thuis-principe’. Het gaat hierbij om kleine herstellingen, zoals het repareren van een lekke band of een losse remkabel. Zo kan de gebruiker veilig terug naar huis fietsen. Voor grotere reparaties verwijzen de medewerkers de klanten door naar de traditionele fietswinkel, zoals overeengekomen met de sector.

Overleg plegen

Maar eind 2014 is er van een fietspunt in Ieper nog altijd niets te zien. Zijn alle plannen in die richting opgeborgen of zijn er andere problemen die de kop opsteken? We vroegen het aan schepen van Mobiliteit Dominique Dehaene (CD&V). “De NMBS kondigde toen inderdaad aan dat er een fietspunt in Ieper zou komen”, legt de schepen uit. “De kosten voor de uitbating door een externe partner zijn echter voor de stad zelf. We hebben al een aantal gesprekken gehad met Mobiel, bekend van Mobiel in Kortrijk, die de eerste kandidaat voor de exploitatie was. Maar ondertussen deden zich nog enkele andere opportuniteiten voor, namelijk BlueBike, die al 44 vestigingen heeft verspreid over het land, en Cambio, voornamelijk bekend van het autodelen. Zij dienden zich ook aan voor het fietspunt in onze stad. Verder is er nog de camping waar de stad zelf fietsen verhuurt. We willen in deze materie zeker ook nog eens overleg plegen met de fietsenhandelaars. Alles is nog in onderzoek, maar tegen het einde van de werken aan de stationsomgeving halfweg 2015, willen we hier definitief een beslissing over nemen.”

(DT)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 19 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier