Koekelare schakelt privéfirma in om blauwe zones te controleren

Onder meer de helft van het Sint-Maartensplein wordt blauwe zone. © Foto Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Koekelare breidt het aantal ‘blauwe’ parkeerzones op haar grondgebied uit. Om het correcte gebruik ervan te garanderen, schakelt de gemeente een privéfirma in.

In tegenstelling tot wat op de gemeenteraad van 29 juni 2015 werd goedgekeurd, zal niet op het hele Sint-Maartensplein, maar slechts op de helft ervan een blauwe zone ingevoerd worden. Aan de kant van het gemeentehuis zullen parkeerders een parkeerschijf moeten leggen, aan de andere kant niet. Ook in de Zuidstraat, de Moerestraat, de Veldstraat en aan de bakkerij in Bovekerke komen blauwe zones.

15 euro boete

Om die te controleren, schakelt de gemeente straks een privéfirma in. “De controle van blauwe zones werd onlangs onttrokken aan de politionele taken”, legt burgemeester Patrick Lansens (SP.A) uit. “Daarom willen we die blauwe zones laten controleren door een bevoegde firma, die instaat voor de controle én de volledige opvolging. Want als je extra blauwe zones invoert, moet je er ook voor zorgen dat die regels gerespecteerd worden. De retributie bedraagt slechts 15 euro, één van de laagste in Vlaanderen.”

Heksenjacht

Raadslid Tom Pollentier (CD&V) vindt de samenwerking met een privéfirma geen goed idee. “Dergelijke firma’s sturen controleurs naar Koekelare met de bedoeling hun kosten terug te verdienen en liefst zelfs winst te maken. Mijn ervaring leert me dat dat in bepaalde gemeenten tot een heksenjacht leidt. De vraag is of Koekelare hierop zit te wachten.”

(TV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier