Knokke-Heist en Damme zetten in op zelfrijdend openbaar vervoer

Op de foto van links naar rechts burgemeester mevrouw Vermue Sluis, burgemeester Sint-Laureins Franki Van de Moer, burgemeester Knokke-Heist Leopold Lippens, burgemeester Maldegem Marleen Van de Bussche en burgemeester Famma Joachim Coens. © DM
Redactie KW

De gemeenten geloven dat automatisch vervoer een duurzame oplossing kan bieden voor het mobiliteitsvraagstuk.

De ontwikkelingen van automatisch en zelfrijdend vervoer gaan snel. Ook de gemeenten Damme, Knokke-Heist, Maldegem, Sint-Laureins zijn geïnteresseerd in het concept. In het stadige kader van de Knokse golf ondertekenden vrijdagmiddag de burgemeesters van de vijf gemeenten een intentieovereenkomst betreffende openbaar vervoer.

“Omdat er op het platteland sprake is van een mobiliteitsprobleem zien we toekomst in automatisch vervoer. De druk op het reguliere vervoer wordt steeds groter door hoge kosten en dalende gebruikersaantallen”, aldus Joachim Coens burgemeester van Damme. “Ten gevolge daarvan komt er steeds meer druk op de bereikbaarheid van voorzieningen zoals winkels, onderwijs, recreatie, zorg… Mede daardoor geloven onze gemeenten dat automatisch vervoer een duurzame oplossing kan bieden voor het mobiliteitsvraagstuk en de leefbaarheid kan vergroten.”

“Bovendien maakte een onderzoek duidelijk dat automatisch vervoer kan slagen in onze grensstreek door het rustige karakter van het gebied en de specifieke doelgroepen zoals ouderen, jongeren en toeristen. Onze overeenkomst voorziet in het oprichten van een coördinatiegroep om tot de uitvoering van een pilotproject te komen en hoe dat te realiseren is.”

De vijf GOS-gemeenten (grensoverschrijdend samenwerkingsoverleg nvdr) denken daarbij in onder andere aan een ecologisch pilotproject voor trambussen en zelfrijdende auto’s. De overeenkomst is louter intentioneel en impliceert geen juridische noch financiële verbintenis.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier