Knip in Bistierland moet sluipverkeer tegengaan

De Kortrijkse Heerweg wordt voor 25 dagen afgesloten. © OV
Redactie KW

Vanaf 16 augustus wordt de Kortrijkse Heerweg op de grens tussen Harelbeke en Deerlijk gedeeltelijk afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. Om sluipverkeer in de nabije wijk Bistierland te verhinderen wordt een tijdelijke knip geplaatst. De bewoners vragen dat die blijft.

De voorziene werken gaan over asfalteringswerken tussen de N36 en de Theo Nuyttenslaan. De werken worden uitgevoerd door nv Tibergyn en zullen ongeveer 25 werkdagen duren. De afsluiting heeft een grote impact op zowel Harelbeke als Deerlijk. Alle gemotoriseerd verkeer wordt verboden. Enkel fietsers blijven doorgang krijgen. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via N36, Stationsstraat, Stasegemsestraat, Oudenaardsestraat, Steenbrugstraat, Veldrijk, Generaal Deprezstraat, Stasegemsesteenweg en Heerbaan. Door die lange omleiding dreigt sluipverkeer in de wijk Bistierland.Om dit tegen te gaanwordt nu een tijdelijke knip ingevoerd in Bistierland, de hoofdstraat van de gelijknamige wijk. De knip bestaat uit betonblokken of gevulde jerseybakken.Na de werken wordt de knip opgeheven.

De bewoners zijn echter al een tijd vragende partij van een knip. Maar omdat de wijk nog niet is afgewerkt werd er voorlopig niets ondernomen. Tot nu, tot de werken in de Kortrijkse Heerweg.

Evalueren

“Veel inwoners van onze wijk vinden die knip een goeie zaak en willen dat die blokken er permanent, dus ook na de werken in de Kortrijkse Heerweg, blijven staan. Onze wijk is namelijk nu ook al heel vaak een sluipweg. Dat merken wij als bewoners dagelijks. Bovendien wordt er ook heel regelmatig veel te snel gereden en dat terwijl er heel veel spelende kinderen zijn“, aldus wijkbewoner Eline Desmet.

In woonwijk Bistierland komt tijdelijk een knip met betonblokken.
In woonwijk Bistierland komt tijdelijk een knip met betonblokken.© OV

Of de knip echter op de goeie plaats komt is af te wachten. Dat moeten we evalueren eens de werken zijn afgelopen.” De knip kwam er na overleg met de politiezone Gavers en de gemeentebesturen van Deerlijk en Harelbeke.

Reacties

Patrick Claerhout, schepen van Openbare Werken en Verkeer Harelbeke (N-VA)

Knip in Bistierland moet sluipverkeer tegengaan
© LOO

“De werken op de Heerbaanzijn enkel op grondgebied Deerlijk, meer bepaald vanaf de lichten tot aan de Spinetstraat. De vraag om de knip te behouden kwam vroeger al. Wij beslisten om te wachten op de volledige ontwikkeling van de wijk. Nu hebben wij een opportuniteit om deze noodzakelijke knip gedurende de werken te evalueren en te zien hoe het verkeer zich ontwikkelt.”

“Het is niet de bedoeling om deze wijk te gaan isoleren van Harelbeke, maar als de bewoners hier ook mee de stap zetten om zich anders, hetzij te voet of met fiets, te gaan bewegen, richting centrum, scholen, markt, Gavers en sportcentra, moeten wij dit met de mobiliteitscommissie en het college zeker overwegen. Alles wordt strikt opgevolgd en samen met de bewoners van de wijk geëvalueerd op het einde van de werken”, aldus Patrick Claerhout.

Jo Tijtgat, schepen van Openbare Werken Deerlijk (CD&V)

Knip in Bistierland moet sluipverkeer tegengaan
© MVD

“Vanaf de N36 tot en met huisnummer 118 wordt het kapotte betonnen wegdek volledig verwijderd. Daarna wordt het nieuwe wegdek, samen met een stevige fundering, geasfalteerd. De aannemer zal alles in het werk stellen om de bedrijven toegankelijk te houden. Om wijk Bistierland te sparen van sluipverkeer zal er inderdaad halverwege een ‘knip’ gemaakt worden. Die zal aan de ingangen van de wijk, de Arendstraat en de Deerlijkstraat, reeds aangegeven worden.

“Hierdoor is enkel plaatselijk verkeer voor de bewoners mogelijk. Deze ingangen liggen op Harelbeeks grondgebied, maar het centraal gebied van Bistierland ligt op Deerlijk. Vandaar dat deze ingrepen er kwamen na onderling overleg, samen met politiezone Gavers. Als bewoner van de Kortrijkse Heerweg zal ik uiteraard extra waakzaam zijn”, aldus Jo Tijtgat.

(Peter Van Herzeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier