Keermuur beschermde kustbaan tegen zandophoping… tot het strand werd verhoogd

Redactie KW

De keermuur, die werd geplaatst om zandophopingen langs de kustbaan tussen Oostende en Middelkerke te vermijden, werkt niet meer perfect. Oorzaak is het strand dat sindsdien werd opgehoogd, om de kust te beschermen bij stormweer.

De keermuur volstond lange tijd, maar door het ophogen van het strand niet meer. (Foto DJ)

De kustbaan tussen Oostende en Middelkerke was het afgelopen weekend opnieuw afgesloten. Door het stormweer was er te veel zand op de rijbaan terechtgekomen, waardoor de situatie niet meer veilig was voor het verkeer. Pas maandagnamiddag rond 14.30uur werd de kustbaan opnieuw vrij gegeven.

Strand verhoogd, keermuur niet meer hoog genoeg

“Ook de rest van de week blijven onze mensen paraat om te ruimen, want ze geven de hele week sterke zuidwestenwind tot acht à negen Beaufort”, zegt Eveline Vandecaetsbeek van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Het AWV plaatste in 2012 in samenwerking met De Lijn en de afdeling Kust (Maritiem Dienstverlening en Kust) een betonnen keermuur van 80 centimeter hoog, juist om zandophopingen langs de kustbaan tegen te gaan. Het proefproject over een afstand van 300 meter kende goede resultaten en werd een jaar later uitgebreid. Er werd uiteindelijk een keermuur van 1.100 meter geplaatst, vanaf de Dorpsstraat in Oostende tot aan het einde van de bebouwde kom richting Middelkerke.

“Het niet ophogen van het strand zou nog veel nefaster zijn qua gevolgen”

Toch moest de kustbaan sinsdsdien meermaals afgesloten worden door zandophoping. Volgens het wegendistrict gebeurde dat in 2014 vijf keer. Recent was dat nog tweemaal eind december 2014, en dus nogmaals het afgelopen weekend. “Die keermuur heeft heel goed gewerkt. Maar vorig jaar werd het strand door MDK in het kader van hun Masterplan Kustveiligheid opgehoogd om de kust bij zeer zwaar stormweer tegen overstroming te beschermen. Sindsdien merken we dat er in bepaalde omstandigheden toch zand over de keermuren waait”, bevestigt Eveline Vandecaetsbeek.

Keermuur beschermde kustbaan tegen zandophoping... tot het strand werd verhoogd

De kustbaan, afgesloten voor alle verkeer door zandophoping. (Foto DJ)

Die omstandigheden zijn een combinatie van drie factoren: hevige rukwinden vanaf 7 à 8 Beaufort, wind die uit het westen, zuidwesten of noordwesten waait en van over de zee komt, en droog weer. “Deze factoren hebben als gevolg dat we bij zandophoping de weg tijdelijk moeten afsluiten tot het zand geruimd is. Dat is vervelend, maar gezien de verwachte klimaatverandering en het daarmee gepaard gaande risico op overstromingen zou het niet ophogen van het strand nog veel nefaster zijn qua gevolgen”, aldus nog Eveline Vandecaetsbeek.

Bij sterke en landinwaartse wind

De kusttram bleef het afgelopen weekend gespaard van de gevolgen van het stormweer. De Lijn deed grote inspanningen om de sporen zandvrij te houden. “Indien nodig ruimen we zand tot ‘s avonds laat of vanaf ‘s morgens in alle vroegte. Zo is zondagavond tot rond 23 uur zandgeruimd en controleerde een medewerker maandagnacht rond 3 uur of de sporen zandvrij waren”, zegt woordvoerder Inge Debruyne. “Wij hebben vooral last als er een sterke én landinwaartse wind waait. Als dat het geval is dan rukken we uit met onze zandzuiger en bulldozer om het zand te ruimen. Als de situatie echt onhoudbaar is zetten we pendelbussen in. Gelukkig gebeurt dat niet zo vaak, en kunnen we meestal de situatie onder controle houden met de middelen die we hebben.”

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier