Kasseistrook tussen Bovekerke en Vladslo krijgt opknapbeurt

De Vladslostraat in Bovekerke (foto) en de Bovekerkestraat in Vladslo worden aangepakt. © Foto TV
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De beschermde kasseiweg tussen Bovekerke en Vladslo wordt heraangelegd. Daarvoor keurde de Koekelaarse gemeenteraad een samenwerkingsovereenkomst met Diksmuide goed.

De kasseistrook in kwestie loopt tussen Bovekerke (Vladslostraat) en Vladslo (Bovekerkestraat). Omdat de weg op Koekelaars en Diksmuids grondgebied ligt, is het aangewezen om de heraanleg samen uitvoeren. Daarom werd op de gemeenteraad van maandagavond een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd. De volgende stap is de opmaak van een beheersplan, dat nodig is om aanspraak te kunnen maken op een toelage voor de werken.

De weg verbindt Bovekerke met Vladslo.
De weg verbindt Bovekerke met Vladslo.© Google Maps

Koekelare wordt in het dossier aangesteld als opdrachtgevend bestuur en staat in voor 52 procent van de kosten, Diksmuide neemt 48 procent voor zijn rekening. Wanneer de weg in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld, verdwijnt de asfaltstrook hoogstwaarschijnlijk. Jammer, vindt gemeenteraadslid Eric Huyghe (CD&V). “Zo’n kasseiweg is misschien wel mooi, maar niet ideaal voor een straat die van aan de kerk van Bovekerke tot in Diksmuide loopt. Niemand legt vandaag de dag nog een weg aan in kasseistenen. Zowel voor landbouwvoertuigen als fietsers zal het lastiger worden om de weg te gebruiken.”

Raadslid Eric Huyghe haalde het voorbeeld van de Gitsbergstraat aan, waar wél een fietspad naast de kasseiweg ligt.
Raadslid Eric Huyghe haalde het voorbeeld van de Gitsbergstraat aan, waar wél een fietspad naast de kasseiweg ligt.© Google Streetview

Eric Huyghe pleitte voorts voor de aanleg van een fietspad náást de kasseistrook, naar het voorbeeld van de Gitsbergstraat in Gits. Iets waar burgemeester Patrick Lansens geen oren naar had. “De straat zal er na de heraanleg beter bij liggen dan nu. We moeten bovendien erkennen dat dit de laatste kasseiweg in onze gemeente is. Bepaalde fietsers kiezen er zelfs voor om over dergelijke wegen te rijden. Daar een fietspad aanleggen lijkt mij niet aangewezen. Zeker omdat we op het vlak van fietspaden andere prioriteiten hebben, zoals op de weg naar De Mokker en langs de Ichtegemstraat.”

(TV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier