Juridische bom onder dorpskernvernieuwing Langemark

De kern van de zaak draait om mogelijke bodemverontreiniging die zou kunnen veroorzaakt worden door het tankstation dat vroeger op het Zwijnemarktje was. (Foto pco)
Redactie KW

Het grootste project in de gemeente sinds de heropbouw na WO I hangt aan een zijden draadje, nadat drie personen uit één familie beroep aantekenden tegen de bouwvergunning.

Aan de basis van het beroep ligt bodemverontreiniging van een voormalig tankstation en mogelijke wateroverlast van de klagers.

Al decennialang staat de dorpskernvernieuwing van Langemark op het verlanglijstje van het gemeentebestuur, maar pas deze legislatuur werden stappen vooruit gezet. Met het oog op een eventuele start van de werken tegen het bouwverlof, verleende het schepencollege op 1 februari een bouwvergunning om de riolerings- en omgevingswerken uit te voeren. Tegen die bouwvergunning tekenden drie inwoners van Langemark elk een administratief beroep aan bij de Provincie. De bestendige deputatie mag 105 dagen de tijd nemen om het bezwaarschrift te onderzoeken en haar oordeel te vellen. De klagers hebben een hoorzitting gevraagd, maar de gemeente kreeg nog geen uitnodiging in de bus.

Nieuwe riolen

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de gemeente mocht haar eigen bouwvergunning behandelen. “Dat klopt”, zegt stedenbouwkundig ambtenaar Dominiek Vancolen. “Eigenlijk hebben we geen bouwvergunning nodig om nieuwe riolen te plaatsen. Er is wel een vergunning nodig om de afwatering te realiseren van de Melkweg en de Donkerweg, om hier en daar kasseien te vervangen door asfalt of beton en iets te doen aan het Vijverpark.”

Naast mogelijke vormfouten van de gemeente is het uitgangspunt van het beroep dat de verleende vergunning voor de klagers voor hinder of nadelen zou kunnen zorgen. De kern van de zaak draait om mogelijke bodemverontreiniging die zou kunnen veroorzaakt worden door een vroeger tankstation in het centrum van Langemark. Resultaten van de uitgevoerde sonderingen, onder andere ter hoogte van de Donkerweg, zijn niet toegevoegd aan het bestek. Daarom wenst de klager dat de dorpskernvernieuwing niet van start gaat voordat de toestand van de bodemverontreiniging ter hoogte van de lekkende riolering in kaart gebracht wordt om zo verdere verspreiding van mogelijk giftige stoffen te voorkomen. Zo zou er verontreiniging vastgesteld zijn aan een afwateringsgracht naast de woning van een van de klagers.

“Forse aderlating”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Frank Gheeraert (Open VLD) geeft toe dat het nagelbijten wordt. “Ik zal geen commentaar geven op de bezwaarschriften”, benadrukt de schepen. “Het was de bedoeling om net voor het bouwverlof 2016 te kunnen starten. Dat kan niet meer gerespecteerd worden. Indien de vergunning ongeldig wordt verklaard, gaan de werken niet door. Dat zou een forse aderlating zijn voor de gemeente, niet alleen financieel. De tijd die ondertussen gespendeerd is aan de opmaak van het minder-hindertraject, dat loopt over twee jaar, is verloren. Nutsmaatschappijen op één lijn krijgen is niet gemakkelijk. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de winter geen waterleiding bovengronds bypassen. Infrax maakte nog nooit mee dat bewoners noodzakelijke rioleringswerken tegenhouden met bezwaarschriften.”

Daarmee wordt de euforie over de komst van de dorpskernvernieuwing toch getemperd. De Vlaamse overheid kende aan de dorpskernvernieuwing een projectsubsidie toe van 50.000 euro voor de toepassing van de principes van harmonisch park- en groenbeheer om de natuur dichter bij de mensen te brengen.

(PC)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier