Jabbekenaar maakt kortfilm over Brugse ‘bruggenellende’

Stijn Vandamme en Eric Gallet aan de Kruispoortbrug. © Davy Coghe
Redactie KW

De 25-jarige Stijn Vandamme uit Jabbeke is bezig met de opnames van ‘Onderbreking’, een korte documentaire over de Kruispoort en de ‘miserie’ met de bruggen aldaar.

Stijn Vandamme is met deze kortfilm niet aan zijn proefstuk toe, want eerder maakte hij ook al een filmpje over de beeldengroep in de fontein op ‘t Zand voor de heraanleg van het plein.

Hij vatte toen met zijn documentaire de emotie rond de intussen gestolen beeldengroep met een grote betekenis voor veel Bruggelingen.

Nieuw project

Met het nieuwe project aan de Kruispoort speelt Stijn in op het aanvoelen bij veel Bruggelingen dat er altijd wel iets aan de hand is met de bruggen: defecten en herstellingswerken, lang wachten op de noodbrug of het vele wachten bij automobilisten die voor een gedraaide brug staan omwille van het drukke scheepsverkeer op de Brugse ringvaart.

“Alles in de film draait rond de Kruispoort. Ik wil er een filmisch portret rond maken”, zegt Stijn. “De film zal niet veel langer dan 10 minuutjes duren en de stem die het verhaal brengt is deze van Nico Blontrock. Het is dus niet de bedoeling om mensen aan het woord te laten, maar wel om te observeren wat er precies allemaal gebeurt bij de Kruispoort en de Kruisvest.”

Stijn heeft voor het maken van zijn film toelating gevraagd en gekregen van De Vlaamse Waterweg en het ‘film office’ van de stad Brugge. “Het stadsbestuur was eerst niet zo happig om toelating te verlenen omdat ze dachten dat we veel op de brug en de weg zouden moeten staan, en misschien ook wel omdat ze dachten dat het een wat minder positief verhaal zou worden voor Brugge, maar uiteindelijk hebben we alles kunnen verduidelijken en is de toelating er gekomen”, vertelt Stijn, die voor zijn project technische ondersteuning krijgt van Eric Gallet, die in het verleden onder meer de Reiefeesten filmde.

Klaar in september

De film zou in september klaar zijn, maar het is ook voor Stijn zelf nog niet geheel duidelijk waar en hoe die zal vertoond worden. “Ik hoop alvast dat de film door zoveel mogelijk mensen gezien zal worden en een projectie op een groot scherm zou dus alleszins wel leuk zijn”, besluit Stijn. (PDV)