Inwoners delen eerste suggesties op dialoogmarkt K-R8 in Budafabriek

© JA
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Tijdens de eerste dialoogmarkt van het project K-R8 deelden bewoners op een speelse manier hun vragen en ideeën over de toekomst van de R8. De meeste mensen die de online-enquête invulden willen voor een veiliger verkeer.

K-R8 is de naam van het complexe project dat het verkeer op de ring rond Kortrijk en de aansluiting op de lokale wegen vlotter, veiliger en duurzamer moet maken. Een belangrijk deel van de eerste fase van het onderzoek is de bevraging van de bewoners. Tijdens vier dialoogmarkten krijgt iedereen de kans vragen te stellen, bekommernissen of opmerkingen te uiten en ideeën en voorstellen te doen. De eerste dialoogmarkt ging gisteren door in de Budafabriek.

Bezoekers van de dialoogmarkt krijgen eerst een inleidend filmpje te zien over het waarom van het project en welke thema’s er aan bod komen. Daarna schuiven ze langs vier verschillende tafels waar telkens een probleem of aspect behandeld worden. Aan elke tafel begeleiden medewerkers het gesprek.

Post-its

“Het gaat om een complex probleem”, vertelt Eveline Vandecaetsbeek van het Agentschap Wegen en Verkeer. “We moeten te weten komen waar de knelpunten zitten, wat er behouden moet worden om daarna al die gegevens in kaart te brengen. De beste manier daarvoor is vertrekken bij de basis. Het gaat niet enkel om mobiliteit maar ook om ruimtelijke ordening. Een belangrijk iets is dat we willen afstappen van de auto maar om daarin te slagen moeten we ook weten wat er moet veranderen om de stap naar een alternatief vervoermiddel te willen zetten.”

“Ik hoop dat ze ook effectief zullen luisteren naar de ideeën” – Heidi Walgraeve

Aan de hand van plattegronden kunnen bewoners aanduiden welke route ze het vaakst nemen en welk vervoermiddel ze daarvoor gebruiken. Ook knelpunten voor automobilisten, fietsers en het openbaar vervoer worden op de kaart gemarkeerd. Ideeën en voorstellen worden door middel van post-its verzameld. De dialoogmarkt polst naar welk alternatief vervoermiddel je zou gebruiken als de auto geen mogelijkheid is en wat je graag in jouw buurt wil zien mocht het verkeer minder ruimte innemen.

Inwoners delen eerste suggesties op dialoogmarkt K-R8 in Budafabriek
© JA

“Ik kom vandaag langs omdat ik me zorgen maak over de toestand van de fietspaden“, vertelt Heidi Walgraeve. “Waar ik woon in Rollegem is het openbaar vervoer niet goed afgestemd en ik rijd niet met de wagen. Ik hoop dat ze ook effectief zullen luisteren naar de ideeën die de mensen hier delen.”

Resultaat online enquête

2500 mensen vulden de online enquête in, de resultaten kan je bekijken op de dialoogmarkten. Vooral inwoners die ten noorden of ten westen van de R8 wonen vulden de enquête in, gevolgd door bewoners uit het centrum van Kortrijk. 82 % van de deelnemers gebruikt vooral de wagen, 14% de fiets en 2% het openbaar vervoer. Ook een greep uit de aantal reacties zijn uitgestald. 800 personen hadden het daarin over vlotter verkeer, 1550 reacties gingen over veiliger verkeer.

Volgende dialoogmarkten:

Telkens van 16u tot 20u. Doorlopend vrij voor iedereen. Op maandag 20 november bij Devos-Capoen in Kuurne, op dinsdag 21 november in TSAS in Harelbeke en op donderdag 23 november in het Zwevegemse gemeentehuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier