Inschrijven van wagen aangepast aan handicap loopt niet van leien dakje

De aangepaste wagen van Martine Tavernier staat al acht maanden in de garage zonder nummerplaten. (Foto ED)
Redactie KW

In de garage van Martine Tavernier (63) staat al sinds september een nieuwe wagen waarmee nog nooit gereden is. De wagen is speciaal aangepast voor de man van Martine, Luc Maerten (65), die voor 83 procent gehandicapt is na een zware trombose.

Dat zorgt blijkbaar voor een administratieve rompslomp met btw, douane en de Italiaanse autobouwer, waardoor Martine tot op vandaag geen nummerplaten kreeg.

“Vorig jaar in april bestelde ik bij Kia een speciaal aangepaste wagen. Die kost normaal 20.000 euro, maar voor de aanpassingen voor mensen met een handicap moesten we nog 32.000 euro extra betalen – meer dan de kostprijs van de auto zelf dus”, doet Martine haar verhaal. “We voldeden niet aan de voorwaarden voor het speciale btw-tarief van 6 procent voor mensen met een handicap omdat op de papieren stond dat mijn man maar tot februari 2015 gehandicapt is. We vroegen een nieuw formulier aan met de vermelding ‘blijvend gehandicapt’, maar daarvoor moest hij opnieuw alle onderzoeken ondergaan, waaronder dat van een wetsdokter, dat 1.000 euro kost.”

“In februari 2014 kregen we eindelijk de nodige papieren. Ik trok meteen naar de douane, waar je een in het buitenland aangekochte auto moet laten inschrijven. Alles was in orde en over drie dagen zouden we de nummerplaten hebben, maar kort daarop kregen we een brief van de douane dat er een nieuwe wet van kracht was omtrent de filter van de uitlaat. Onze auto moest eerst gehomologeerd worden. Daarvoor moesten we weer papieren aanvragen bij Kia in Italië. Toen we die papieren kregen, bleken ze echter niet in orde omdat het om een Excel- en niet om een Word-bestand ging.”

Papieren uit Italië

“We namen opnieuw contact op met Italië, hebben nu documenten in Word, maar nu blijkt ook nog het vermelde chassisnummer verkeerd. Een B was verwisseld met een 8. We hebben de papieren nu opnieuw naar Italië gestuurd met de vraag om het juiste chassisnummer te vermelden. Het is intussen mei en we hebben nog steeds niet met de wagen kunnen rijden. Geen nummerplaat betekent niet op straat komen.”

“In ons land zijn intussen twee dezelfde Kia’s wel al aan het rijden. Maar die passeerden de douane in Antwerpen, terwijl ons dossier door de douane in Brussel behandeld wordt. Ik heb nu een kleine auto waarin ik mijn man niet kan vervoeren. Hij werd in een rusthuis opgenomen. Het is nu bijna twee jaar geleden dat hij door twee zware tromboses getroffen werd. Hij was tien dagen thuis toen hij een derde trombose kreeg. Hij heeft nu al vijf ziekenhuizen achter de rug. Ik hoop dat we nu snel de papieren met het juiste chassisnummer uit Italië krijgen en we dan snel aan de nummerplaten raken.”

(HH – Foto ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier