Infoavond over provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Tielt lokt weinig reacties uit

© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Hooguit 40 geïnteresseerden daagden dinsdagavond op in de Europahal in Tielt om er meer uitleg te krijgen over het geplande provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP). De aanwezigen bleken zich vooral zorgen te maken over mobiliteit en over de praktische realisatie van de groenzones.

De provincie lichtte de verschillende deelplannen van het PRUP toe. De bedrijventerreinen Huffeseele en Tielt-Noord worden allebei uitgebreid. Huffeseele neemt met 10 hectare toe, Tielt-Noord wordt 40 hectare groter. Daarvoor zullen vijf woningen moeten verdwijnen. De West-Vlaamse Intercommunale is van plan om de woningen aan te kopen als de eigenaars die willen verkopen.

De aanwezigen hadden geen vragen over die mogelijke onteigeningen, maar maken zich wel grote zorgen over de mobiliteit. Vooral de bewoners van de Kanegemstraat, gelegen aan Tielt-Noord, en van de Holdestraat, gelegen aan Huffeseele, vrezen voor toenemend (vracht)verkeer. Ook de situatie voor de fietsers baart hen zorgen.

Landschapspark en stadsrandbos

Tussen de N327, de spoorweg en de zuidoostelijke ringweg wordt er daarnaast een landschapspark aangelegd, met ook ruimte voor sportinfrastructuur. Hoe dat er precies uit moet zien, is nog niet geweten. Voor de sportinfrastructuur moet de gemeente immers zorgen, niet de provincie.

De oude spoorwegbedding naar Meulebeke en de Marialoopbeek moeten een stadsrandbos worden, met ruimte voor wandelaars en fietsers. Momenteel heeft de provincie nog geen concrete plannen om dit alles op korte termijn gerealiseerd te zien. Daarvoor moeten ze nog afspraken maken met overheden, particulieren en verenigingen. Opmerkingen kunnen tot 20 oktober overgemaakt worden aan de provinciale commissie voor ruimtelijke ordening.

(LDW – Foto RN)