In West-Vlaanderen loop je het minst kans op een alcoholcontrole

© belga
Redactie KW

Van alle Vlaamse provincies waren er de afgelopen acht weken tijdens de BOB-campagne het minst alcoholcontroles in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit de cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Ook al is West-Vlaanderen de rode lantaarn van alle Vlaamse provincies, toch daalde het aantal positieve gevallen het afgelopen jaar met 0,5 %.

Onlangs werden de resultaten van de afgelopen Bob-campagne bekend gemaakt. Met 2,8 % procent positieve blaastests spreken we van het beste resultaat ooit voor België. Maar hoe zit dat met West-Vlaanderen ?

Uit cijfers van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid blijkt dat er van alle Vlaamse gemeentes (uitgedrukt in absolute aantallen) tijdens de Bob-campagne het minst alcoholcontroles waren in West-Vlaanderen, namelijk 14.616 controles. Ter vergelijking, Antwerpen had 76.105 controles en ook Oost-Vlaanderen had er duidelijk meer, met 44.377 controles. Ook in relatie tot het inwonersaantal wordt er het minst gecontroleerd in West-Vlaanderen: 2.693 controles op de 100.000 inwoners.

“Meer mobiel en dus efficiënter werken”

Provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft hier een uitleg voor: “Je kan natuurlijk op verschillende manieren gaan controleren”, zegt Decaluwé. “In West-Vlaanderen werden er het afgelopen jaar minder grootschalige statische controles gehouden. Tegenwoordig kan je iedereen toch waarschuwen voor politiecontroles via sociale media en mobiele telefoons, zodat iedereen het binnen de 15 minuten weet. Daarom zijn we ons in West-Vlaanderen meer mobiel gaan verplaatsen. Geen grootschalige acties meer, maar bijvoorbeeld wagens van verdachte mensen aan de kant zetten. Op die manier ga je efficiënter werken. Zo heb je inderdaad minder controles, maar kan je meer positieve gevallen onderscheppen. Het verschil met andere provincies zit hem dus in de kleine entiteiten waarmee we ons verplaatsen.”

In West-Vlaanderen loop je het minst kans op een alcoholcontrole
© belga

Gouverneur Carl Decaluwé: “Minder controles, maar meer resultaat”.
© belga

Historisch laag cijfer

Over het hele jaar werden er 31.659 alcoholcontroles uitgevoerd. Dat zijn er 2.000 minder dan vorig jaar, maar nog steeds een goeie 8.000 meer dan twee jaar geleden. Wat wel opmerkelijk is, is de dalende lijn van positieve alcoholcontroles. Vorig jaar was er geen daling merkbaar, maar dit jaar konden we een daling van 0,5 % vaststellen. Het aantal positieve alcoholcontroles ging van 3,9 % naar 3,4%. Dit is een historisch laag cijfer voor West-Vlaanderen.

Koen Peeters, verantwoordelijke communicatie bij de BIVV, legt uit: “Of er in West-Vlaanderen meer gedronken wordt, weet ik niet, maar ik weet wel dat er meer bestuurders onder invloed van alcohol rijden. Dit kan verklaard worden door de kleinere kans om in West-Vlaanderen te worden gecontroleerd. De gevolgen zijn nochtans duidelijk: Hoe meer controles, hoe minder chauffeurs die positief blazen”, zegt Peeters. Toch vindt Peeters dat de afgelopen campagne met een daling van 0,5% een succes. “Dat is voor een groot deel te verklaren door de sensibilisering van de BOB-campagne. Een deel van de West-Vlaamse autobestuurders lijkt de boodschap van ‘niet drinken en rijden’ begrepen te hebben”, besluit Koen Peeters.

(BDZ/)

In West-Vlaanderen loop je het minst kans op een alcoholcontrole
© belga

Gouverneur Carl Decaluwé: “Minder controles, maar meer resultaat”.
© belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier