In mei nieuwe stap in project Stadsvaart in Brugge

De verouderde dampoortsluis © (red)
Redactie KW

Het project Stadsvaart gaat dit voorjaar een nieuwe fase in: in mei wordt het dossier overgemaakt aan minister Weyts, die een voorstel over de verder uit te werken alternatieven aan de Vlaamse Regering zal voorleggen. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) na een parlementaire vraag aan minister Weyts. De werken zelf vangen volgend jaar aan.

In november 2014 ging de studie voor het project Doortocht Brugge van start, met als doel de knelpunten in de doortocht voor schepen weg te werken. Prioritair hierbij is de vervanging of vernieuwing van de Steenbruggebrug en de Dampoortsluis. “De start van de werken zelf is voor volgend jaar, maar intussen werden en worden er heel wat administratieve procedures doorlopen”, zo zegt Bert Maertens. “De eerste fase van de milieueffectenrapportages werd volgens planning bij de bevoegde diensten aangeleverd. In de loop van de maand mei wordt het dossier overgemaakt aan minister Weyts, zodat hij dan een voorstel over de verder uit te werken alternatieven aan de Vlaamse Regering kan voorleggen.”

Kruispoortbrug heeft geen negatieve impact

Op 6 oktober vorig jaar scheurde één van de hoofdliggers van de Kruispoortbrug I in Brugge. Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV nam de brug volledig weg. “De brug zal niet hersteld worden, maar vervangen. De oorzaak van het scheuren is intussen vastgesteld: het gaat om cyclische belasting. Dit ‘vermoeit’ het staal, waardoor interne scheuren kunnen ontstaan. Het defect aan de brug, en beslissing om deze brug niet te herstellen, heeft geen impact op de timing van het project Stadsvaart”, aldus Bert Maertens.

(red)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier