In Ieper hebben ze al drie jaar een ‘schoolstraat’

Redactie KW

Uit een enquête die werd georganiseerd door Fietsberaad blijkt dat één op de acht gemeenten er aan denkt nog tijdens deze legislatuur ‘schoolstraten’ te organiseren.

Met andere woorden: auto’s worden op bepaalde uren verboden te rijden tot aan de schoolpoort. In Ieper valt men daarover niet uit de lucht, want de vrije basisschool in de Nachtegaal op de Capucienenparochie heeft daarop niet gewacht en heeft er bijna drie jaar een.

“Dat klopt, want de eerste stappen om dat te organiseren werden gezet in 2012, en het zal straks drie jaar zijn dat de ‘schoolstraat’ functioneert”, zegt directeur Dirk Coussens. “Tussen droom en werkelijkheid ontmoet je echter een aantal praktische bezwaren en wettelijke verplichtingen.” Maar directeur Kris Coussens kon de problemen één voor één opruimen. Er zijn immers een aantal politionele verplichtingen want een straat, ze mag dan nog doodlopend zijn, sluit je niet zomaar af.

De invoegetreding, voorlopig de enige in Ieper, betekent dat in principe alle verkeer uit het deel Nachtegaallaan, van op de hoek Ooievaarlaan en doodloopt aan het wandelpad Vijverbeek, verboden wordt.

“Er zijn uiteraard enkele uitzonderingen, zoals de mensen die er aan de overkant van de school hun privéwoning hebben en die uiteraard toegang hebben, echter niet om er te parkeren, maar wel om er in hun garage kunnen rijden of op hun eigen oprit gaan staan”, aldus de directeur. “Ook de leveranciers van de school krijgen er toegang, maar dan strikt en alleen maar om te leveren. Tenslotte ook de leerkrachten die er kunnen parkeren op de privéparking van de school. Naast het verbod voor wagens werd er ook een duidelijke en brede fietsstrook aangelegd en werden de nodige verkeersdrempels, wegmarkeringen en verkeerspaaltjes en -borden aangebracht zodat iedereen precies weet wat kan, mag, en vooral niet kan en mag”.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier