In Brugge krijgen shoppers voorrang op schippers

Redactie KW

Het stadsbestuur is niet opgezet met het uitblijven van de tijdelijke Kruispoortbrug. Beheerder Waterwegen en Zeekanaal moest de deadline voor de oplevering noodgedwongen uitstellen tot eind januari 2018. Als compensatie wordt het scheepvaartverkeer op zaterdag tussen 13 en 18 uur stilgelegd tijdens de drukke koopjesperiode. Maar ondertussen dringt een herstelling van de Dampoortbrug I zich op…

Brugge en haar bruggen, het is al jarenlang een heikel punt. Toch spant het uitblijven van de tijdelijke Kruispoortbrug met voorsprong de kroon. September, oktober, december en nu dus eind januari 2018: de deadline verschoof bijna evenveel als het aantal keren dat de wel functionerende bruggen dagelijks omhoog gaan voor het scheepvaartverkeer. “Zo kan het niet verder”, vindt burgemeester Renaat Landuyt. “Hoeveel keer is dat nu al uitgesteld? Ik deel het protest van de Bruggelingen. Het is tijd voor duidelijkheid.”

We kunnen niet garanderen dat de brug er eind januari effectief ligt

Bij Waterwegen en Zeekanaal begrijpen ze de frustraties. “Al kunnen we niet garanderen dat de brug er eind januari effectief ligt. Het minste dat er fout loopt, kan voor vertraging zorgen. Het blijft een heel strakke timing. Ook wij liggen hier wakker van”, zucht woordvoerster Claudia Van Vooren.

De Waterwegbeheerder geeft toe dat ze de bouw van de tijdelijke brug onderschat hebben. “Het was ook voor ons de eerste keer dat we een tijdelijke, beweegbare brug moesten bouwen. In het begin zijn we te optimistisch geweest. Het hele proces neemt meer tijd in beslag dan voorzien en verloopt moeilijker dan verwacht.” De grootste opgave blijkt het inpassen van de nieuwe brug in de oude brugkelder. “Iedereen denkt: ‘hoe moeilijk kan het zijn om een tijdelijke brug te bouwen?’ Maar zo eenvoudig is het echt niet. Alles bij elkaar wordt een volledig nieuwe brug gebouwd. Tijdelijk of niet: alles moet perfect functioneren. Fouten maken is uitgesloten.”

Als compensatie zal vanaf nu op zaterdag geen scheepvaart passeren tussen 13 en 18 uur. Geen eenvoudige beslissing, aangezien de Waterwegbeheerder op die manier haar eerste klanten, de schippers, dwarsboomt. “Toch heb ik daar sterk op aangedrongen. Zeker in de drukke koopjesperiode zou het voor enorme hinder zorgen. Een ideale situatie is het nog steeds niet, maar het verkeer zal op die manier al iets vlotter verlopen”, reageert burgemeester Landuyt.

Dampoortbrug I

Ondertussen dringt zich een dringende herstelling aan de Dampoortbrug I aan. Als die niet gebeurt, dreigt eenzelfde defect als bij de ondertussen beruchte Kruispoortbrug. Waterwegen en Zeekanaal stelde daarvoor al een aannemer aan. “We beseffen dat het niet opportuun is om op dit moment nog een brug te onderbreken. Al wil ik wel het belang van dat onderhoud benadrukken”, zegt Claudia Van Vooren. Het stadsbestuur is voorlopig niet van plan toe te geven. “Er wordt geen brug meer onderbroken vooraleer de tijdelijke Kruispoortbrug is geplaatst. Het heeft lang genoeg geduurd”, is Landuyt duidelijk.

(MM – foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier