Herinrichting Oostends kruispunt Petit Paris zorgt voor verwarring

De nieuwe wegmarkeringen op het kruispunt van Petit Paris lijken nu wat op een veelkleurig 'lappendeken' die de weggebruikers enigszins in verwarring kan brengen. Het wordt dus even wennen... © Foto Rio
Redactie KW

“Bij de herinrichting van het kruispunt aan Petit Paris zijn er veel veranderingen aangebracht tegenover vroeger en het is begrijpelijk dat dit nu voor verwarring zorgt, maar bij een nieuwe verkeerssituatie is het altijd wennen voor alle gebruikers”, zegt bevoegd schepen Jean Vandecasteele.

“Voor de werken was Petit Paris heel onoverzichtelijk voor voetgangers en fietsers. We kregen daar geregeld opmerkingen over. Bij de herinrichting was de veiligheid voor deze weggebruikers dan ook een prioriteit”, aldus schepen Jean Vandecasteele. “Voetgangers en fietsers die vanuit de richting Maria Hendrikapark naar de zeedijk wilden, konden niet rechtdoor aan Petit Paris. Na de heraanleg zal dat wel mogelijk zijn. Om hen veilig te laten oversteken werden voetgangers-/fietserslichten geplaatst ; dit was tevens een vraag van vele zwakke weggebruikers.”

“Vroeger was het kruispunt onoverzichtelijk voor fietsers. Nu zijn verschillende markeringen aangebracht – een ingreep die al jaren succesvol wordt toepast door het gewest, zie het kruispunt Elisabethlaan/Torhoutsesteenweg – die meer duidelijkheid moeten brengen voor de fietsers. De oranje markeringen geleiden de fietsers rechtdoor en geven hen een afgebakende zone ten opzichte van auto’s. Wie vroeger linksaf wilde slaan moest zich tussen de wagens begeven ; nu worden de fietsers door middel van de rode markeringen en fietserslichten begeleid, om op een veilige manier in twee keer over te steken. Momenteel is de herinrichting van Petit Paris nog niet af en het is begrijpelijk dat de vele veranderingen ten opzichte van vroeger nu nog voor verwarring zorgen. Bij een nieuwe verkeerssituatie is het altijd even wennen voor alle weggebruikers, maar het is echt een enorme verbetering. Dat zullen ze gauw ondervinden.”

Afwachten

Ook bij Werkgroep Fietseling,de Oostendse afdeling van de Fietsersbond, liepen heel wat reacties binnen van mensen die het toch maar een eigenaardige situatie vinden. ” We kregen onder meer reacties over het zebrapad aan het begin van de Nieuwpoortsesteenweg, juist achter de opstelstrook voor auto’s. Ik heb eveneens al veel ‘zoekende’ voetgangers gezien die zich op een van de hoeken van het kruispunt afvragen hoe ze nu best aan de overzijde geraken”, aldus Fietseling-woordvoerder Charles Noppe.

“Maar we zullen natuurlijk wachten tot de werken helemaal af zijn en we dan een volledig beeld van de situatie krijgen. Meer wensen wij daar voor het ogenblik niet over te zeggen, want we willen niet weer de naam krijgen zoals in het verleden, dat we alle nieuwe realisaties meteen afbreken.” Het einde van de herinrichtingswerken is voorzien tegen eind april. (Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier