Heraanleg rotonde N32-N35 in Lichtervelde allicht voor volgend jaar

Redactie KW

Het dossier dateert al van 2007, maar kan nu eindelijk uitgevoerd worden om dat het PRUP ‘Kleinhandelslint Kruiskalsijde’ rond is.

Dat vernam Vlaams parlementslid Bert Maertens (N-VA) na een schriftelijke vraag aan de minister van openbare werken en mobiliteit, zijn partijgenoot Ben Weyts.

De rotonde in kwestie, waar de N32 Brugge-Roeselare en de N35 Tielt-Diksmuide elkaar kruisen, is momenteel in haast elke ochtend- en avondspits het toneel van filevorming, in de vier richtingen. Bert Maertens : “Dat heeft verscheidene oorzaken: de rotonde is te klein gedimensioneerd, al het verkeer moet op een enkele rijstrook. Bovendien is de overweg in het centrum van Lichtervelde vervangen door een ondertunneling met beperkte hoogte. Waardoor alle lokaal verkeer met een zekere hoogte via de ringweg N35 moet gaan om aan de andere kant van de spoorweg te raken.” Hij stelde de minister de vraag welke structurele maatregelen AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) plant om de filevorming op dit punt aan te pakken, met welke timing en met welk budget.

Groter en veiliger

“In het kader van de aanpak van gevaarlijke punten werd een aantal jaar geleden door AWV al een ontwerp gemaakt voor een veiliger kruispunt”, antwoordde minister Weyts. “Het voorziet in een dubbelstrookrotonde met een groter middeneiland, en in twee rijstroken naar de rotonde toe op elke tak. Omdat de veiligheid van de fietser voorop staat, is voorzien om de fietspaden afgescheiden van de rijweg aan te leggen met een veiligheidsstrook, dit zowel op de vier takken als op de rotonde zelf.”

Op 6 april 2007 werd hiervoor een bouwvergunning afgeleverd, en op 21 december 2007 vond de aanbesteding plaats. Een krediet van 1.026.271euro werd in 2008 al gebudgetteerd.

“Maar dit project kon niet in uitvoering gaan omwille van het ontbreken van het goedgekeurd provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Kleinhandelslint Kruiskalsijde’ en de noodzakelijke onteigening”, vervolgt de minister. “Dat werd in juli vorig jaar echter definitief vastgelegd door de provincieraad en is ondertussen van hogerhand bekrachtigd. De onteigening kan nu worden ingezet. De werken moeten nu wel nog worden afgestemd met rioleringswerken in de onmiddellijke omgeving en zullen vermoedelijk in 2016 kunnen worden uitgevoerd”.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier