Helft minder dronken bestuurders in politiezone Vlas in 2015

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Het voorbije jaar heeft de politiezone Vlas (Kortrijk-Kuurne-Lendelede) bijna drie keer zoveel alcoholcontroles uitgevoerd.

De sensibilisering en verhoogde pakkans werpen hun vruchten af: er legden 50 procent minder bestuurders een positieve test af. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) maakte de cijfers dinsdag bekend.

In 2015 werden 4.015 bestuurders aan een ademtest onderworpen. In 2011 waren dat er nog maar 1.700. Waar in 2011 nog 8,5 procent een positieve test aflegde, was dat in 2015 slechts 3,7 procent.

Kuurne en Lendelede scoren iets minder goed dan Kortrijk. “Er heerst in onze gemeente een gevoel van minder controle. Ook bij ons wordt er op probleemzones ingezet”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V) van Kuurne.

Dat het aantal testen bijna verdrievoudigd is, heeft drie oorzaken. Vooreerst zijn de controles korter en dynamischer. Waar teams van acht agenten vroeger verschillende uren op één plaats stonden, gaat het nu om kleinere teams van twee agenten die maximaal een uur op dezelfde plaats controleren. Dat maakt het moeilijker voor bestuurders om elkaar op de hoogte te brengen. Daarnaast wordt een snuffeltoestel gebruikt, dat alcoholgeur detecteert. Enkel als dat positief tekent, wordt een ademtest afgenomen. De agenten kunnen dankzij dat toestel twee keer zoveel ademtesten afleggen.

Belangrijk is ook dat er niet enkel meer op klassieke momenten, zoals in het weekend of ‘s nachts, gecontroleerd wordt. Er zijn ook meer controles ‘s middags en in de vooravond (na het werk). Daarmee speelt de politiezone in op de huidige trends. Uit de statistieken blijkt ook dat niet langer de jongeren het meest achter het stuur kruipen in dronken toestand, maar wel de generatie 36-50-jarigen. Zowat 8 op 10 van de positieve tests werden afgelegd door mannelijke bestuurders.

“We blijven tijdens de nacht controleren om de jongeren te sensibiliseren. Om de leeftijdsgroep van 38 tot 50 aan te pakken, willen we vooral tijdens de vooravond controles uitvoeren op in- en uitvalswegen en bijvoorbeeld aan tankstations”, besluit de korpschef.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier