Heimwee-en actietrip Oostendse actievoerders afgelast door blokkade van haven in Dover

Redactie KW

De heimwee- en actietrip van de Oostendse actievoerders die gepland was op zaterdag 27 september, is verplaatst naar 25 oktober. Reden: honderden truckchauffeurs blokkeren de haven van Dover. Ze protesteren tegen de constante aanvallen van transitillegalen.

Initiatiefnemer Danny Drooghenbroodt. “We wilden geen risico’s nemen.” (Foto GL)

Op zaterdag 27 september staken normaal gezien zo’n 200 actievoerders het Kanaal over, om te ijveren voor een nieuwe passagiersverbinding tussen Oostende en het Verenigd Koninkrijk. De actietrip is verplaatst naar zaterdag 25 oktober, doordat truckchauffeurs de haven van Dover zullen blokkeren. Ze protesteren tegen de constante aanvallen van transitillegalen, die proberen om via hun vrachtwagen in Engeland te raken. “Voor het verzetten van de trip hebben we echt met een pak mensen gesproken”, vertelt initiatiefnemer Danny Drooghenbroodt. “We spraken met ferrymaatschappij DFDS, Thanet District Council en daarmee ook de politie … Het risico is echt veel te groot om te vertrekken. De blokkade kan veel wind om niets zijn, maar we kunnen in het slechtste geval vastzitten tot 17 uur op zondagnamiddag… Dat risico willen we niet nemen.”

Truckers misschien zelf ook wel pro

Sinds het wegvallen van de ferryverbinding tussen Oostende en Groot-Brittannië, ijveren heel wat actievoerders voor een nieuwe lijn. Dat zou ook eventueel een oplossing zijn voor de truckchauffeurs: “Ik heb via contact gehad met de organisatoren”, zegt Danny. “Zij zeggen dat het heropenen van lijnen van Oostende een deel van de oplossing kan zijn. Oostende is wegens minder overtochten en kleinere omvang, beter controleerbaar en veel interessanter voor de chauffeurs.”

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier