Grote Markt in Kortrijk krijgt aangepaste terraszone en bredere loopstrook

Horeca-uitbaters en stad slaan de handen in elkaar. © JVGK
Axel Vandenheede

Tegen het begin van de Paasfoor 2016 zal de Kortrijkse Grote Markt er een stuk anders uitzien.

In februari volgend jaar starten er namelijk grote werken op de markt, waarbij de terraszones en loopstroken onder handen worden genomen. Over de volledige Grote Markt komt een loopstrook van vier meter breed. Mobiliteitsschepen Axel Weydts (SP.A): “De meeste gevaarlijke greppels van het noordelijk halfrond worden vervangen en aan de kant van de markt zelf krijgt de loopstrook een blindenbegeleiding.”

De loopstrook wordt trouwens verlegd in vergelijking met nu, zodat alle horecazaken over een terraszone van minimaal vijf meter zullen beschikken. “Naar het einde van de markt toe, aan de zaken Rodenbach en Cantate bijvoorbeeld, was de terraszone heel beperkt”, licht schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens toe. “Dat wordt nu verholpen.”

Eigen ‘look and feel’

De terraszones zullen trouwens voor een deel uniform zijn. Horecamanager Elke Vanderbeken: “De parasols zullen alle vierkant en grijs zijn. Ook de luifels van de zaken moeten tegen 2018 deze kleur hebben. Wat betreft meubilair mogen de zaken natuurlijk doen wat ze willen; ze moeten hun eigen ‘look and feel’ niet verloochenen.”

Zo zullen de (lege) terrassen er uitzien na de heraanleg.
Zo zullen de (lege) terrassen er uitzien na de heraanleg.© GF

De parasols worden verkregen door een groepsaankoop van de handelaars op de Grote Markt zelf. Zij blijken ook te spreken over de heraanleg. “Iedereen zit op één lijn”, stelt Bart Deprez van Viva Sara. Renaat Demuynck van brasserie César: “Het leuke is dat de verankering voor de parasols op kosten van de stad gebeurt en we de parasols (waaraan een prijskaartje van 100.000 euro hangt) bovendien mogen laten sponsoren. Het kost de horecazaken dus weinig.”

De uitbaters krijgen bovendien de kans om tijdens de werken, die gefaseerd zullen verlopen, elektriciteitsleidingen door te trekken naar het terras, zodat er ‘s avonds bijvoorbeeld lichtjes in de parasols kunnen worden gehangen. “De werken moeten af zijn tegen het begin van de Paasfoor”, aldus schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). “Die start al op 24 maart.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier