Groot straatfeest? Bestel je antiterreurblokken in Tielt

De fameuze betonblokken van Danny Dobbelaere wegen elk zo'n 950 kilogram. © WME
Redactie KW

Een Tieltse ondernemer heeft het gat in de markt van de terreurbestrijding gevonden. Danny Dobbelaere, zaakvoerder van een gelijknamig betonbedrijf, produceert op aanvraag van steden en gemeenten zogenoemde antiterreurblokken, zeg maar loodzware stenen die aan het begin en einde van straten worden gelegd om te beletten dat vrachtwagens op een menigte inrijden. “Roeselare wil alvast geen toestanden zoals in Londen, want die stad heeft er twintig gekocht”, aldus Danny Dobbelaere

Na de bloederige ‘vrachtwagenaanslag’ van vorige zomer in Nice ging de bal – of beter: de steen – aan het rollen. “We ontvingen van de stad Roeselare een aanvraag om twintig antiterreurblokken te ontwerpen en te produceren. Niemand had tien jaar geleden zo’n bestelling geplaatst, maar de tijden zijn veranderd. En Beton Dobbelaere wil zijn steentje bijdragen aan een verhoogde veiligheid”, stelt Danny. “In Roeselare werden onze stenen al in enkele straten geplaatst om aanslagen met vrachtwagens te voorkomen. Intussen zijn er nog technische diensten van twee andere gemeenten uit de regio die hebben geïnformeerd. Daar blijft het niet bij, want ook drie, vier bedrijven namen ons al onder de arm om op die manier hun werkterrein beter te beveiligen.”

Het bedrijf zet de antiterreurblokken op zijn Facebookpagina in de kijker. Bestellen maar voor uw eigen veiligheid en die van anderen!!!, luidt de wervende slogan. Volgens Danny garanderen ze ook echt een zorgeloos evenement. “De blokken worden vervaardigd uit zelfverdichtend beton, wat een grote sterkte garandeert. Elk blok weegt 950 kilogram. Zet er zo vier naast elkaar en twee achter elkaar en ik garandeer je dat een vrachtwagenbestuurder met slechte bedoelingen er niet meer voorbij geraakt. Belangrijk is ook dat de blokken een halve meter hoog zijn, waardoor een truck er niet gewoon over kan rijden.”

Bruikbaar als zitbank

Geloof het of niet: maar het bedrijf dacht ook na over het esthetische aspect. “Door de huidige afwerking van de blokken passen ze in een moderne centrumomgeving. Met wat terrashoutbekleding op de bovenzijde zijn ze perfect inpasbaar als bank en bescherming.”

Per blok van 950 kilo betaal je 115 euro. “Een haalbare kaart voor straatcomités die elk jaar een barbecue of ander feest organiseren in de wijk.” Uiteraard is de toelating van de stad of gemeente nodig. “Ik raad mensen die de aankoop overwegen aan best eerst eens hun technische dienst te contacteren”, glimlacht Danny Dobbelaere.

“De blokken zijn een halve meter hoog. Een vrachtwagen rijdt daar niet over.”

Als fervente citytripper weet Danny dat je tegenwoordig in elke grote Europese stad het risico loopt op een aanslag. “De meesten van ons zijn al op plaatsen waar deze onmenselijke gebeurtenissen zich afspeelden geweest. Dan denk je uiteraard wel eens dat het iedereen kan overkomen. En toch sta ik er soms te weinig bij stil. Ik vermijd de drukte in geen geval, ga waar ik wil gaan en kan er nog altijd van genieten om een bepaalde stad te ontdekken. Toch ben je op de een of de andere manier wat voorzichtiger en opmerkzamer.”

De blokken kunnen makkelijk worden omgevormd naar zitbanken, zonder hun doel te verloochenen.
De blokken kunnen makkelijk worden omgevormd naar zitbanken, zonder hun doel te verloochenen.© DDM

Na de recentste aanslag in Londen hebben de Britten of andere buitenlandse steden nog geen bestelling geplaatst bij Dobbelaere. “Het succes van de antiterreurblokken is niet te voorspellen. We maken ze alleen op aanvraag. Wie denkt er te kunnen gebruiken, contacteert ons best tijdig.” In zijn eigen Tielt vinden over minder dan een maand de bekende Tieltse Europafeesten plaats, maar het stadsbestuur hoorde hij nog niet. “Als de burgemeester maar weet dat we amper voorraad hebben”, lacht Danny Dobbelaere.

(Dieter Desmet & Tom Van Houtte)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier