Groeiende onvrede over grenscontroles langs E17 in Rekkem

Grenscontroles in Rekkem © KW
Redactie KW

Menen is de controles aan de grensovergang in Rekkem op de E17 meer dan beu.

De Franse politie controleert op de E17 in Rekkem nu al een jaar lang het verkeer dat Frankrijk binnenrijdt. De controles kwamen er na de terreuraanslagen in Parijs. “Als we de huidige toestand op vlak van ‘tijdelijke’ grenscontrole bekijken, dan klopt het plaatje niet meer”, zegt burgemeester Martine Fournier (CD&V). “Het oorspronkelijk doel om mogelijke terreurverdachten te onderscheppen, heeft plaats gemaakt voor overlast en schade. De gevolgen stapelen zich op.”

De burgemeester zegt dat men vanuit België via 130 wegen Noord-Frankrijk kan binnenrijden. Daarvan zijn er momenteel twee grensovergangen bewaakt. “We kunnen dus moeilijk van een grensschild spreken“, klinkt het. “Ik denk dat mensen met slechte bedoelingen dat ondertussen wel door hebben en een alternatief zullen zoeken.”

De Vlaamse overheid spendeerde al bijna 170.000 euro aan tijdelijke wegsignalisatie op de E17 uit veiligheidsoverwegingen. “Er is ook een hoge kost voor onze brandweer en politie en bovendien is ook voor het bedrijfsleven de maat vol.” De bedrijvenorganisatie Voka zegt wekelijks klachten te krijgen van ondernemers over de grenscontroles. “De files zorgen voor heel wat economische schade, maar ook voor veel menselijk leed”, stelt Veerle De Mey, directeur belangenbehartiging bij Voka West-Vlaanderen.

Martine Fournier stelt het nut van anti-terreuracties niet in vraag. “Maar we stellen wel voor om de huidige grenscontroles op afwisselende tijdstippen en over verschillende grensovergangen uit te rollen. Hierdoor zal de pakkans en de efficiëntie heel wat verhogen. Ook het afschrikeffect zal enkel op die manier worden hersteld”, aldus nog Fournier.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier