Grenscontroles in Rekkem bijgestuurd, meteen geen files meer

De grenscontroles in Rekkem worden nu op een andere manier georganiseerd, met veel minder file tot gevolg. (Foto NVM) © Nicolas Verhaeghe
Axel Vandenheede

De grenscontroles in Rekkem zijn bijgestuurd: vanaf vandaag kan het verkeer gebruik maken van twee rijstroken, waardoor het verkeer veel vlotter verloopt.

Twee weken geleden nog trok de Meense burgemeester Martine Fournier (CD&V) samen met onder meer Voka West-Vlaanderen en Bitlar aan de alarmbel wat betreft de grenscontroles op de E17. “Ik had geen kritiek op de grenscontroles op zich, want die zijn nog altijd nuttig”, benadrukt de burgemeester. “Alleen was er de manier waarop die grenscontroles gebeurden: de volledige snelweg richting Frankrijk afsluiten en al het verkeer via de parking laten passeren, voor ons was dat geen goede oplossing.”

Samen naar CCPD

Om te proberen de grenscontroles op een andere manier te organiseren, klopte stad Menen bij verschillende overheden en instanties aan. “We hebben de problematiek in Brussel aangekaart, maar een oplossing werd daar niet aangereikt. Daarom hebben we uiteindelijk zelf het heft in handen genomen en zijn we met de politie naar het Centrum voor Politie- en Douanesamenwerking in Doornik gestapt. Daar hebben we de problemen voorgelegd aan de Franse politie en autoriteiten en konden we ook een aantal afspraken maken.”

De bijsturing werd donderdagmiddag voorgesteld.
De bijsturing werd donderdagmiddag voorgesteld.© NVM

Sinds gisteren kan het verkeer op de E17 richting Frankrijk opnieuw gebruik maken van twee rijstroken: de auto’s blijven nu op de snelweg en moeten vlak voor de controle van twee rijstroken naar één. Het vrachtwagenverkeer blijft via de parking vlak voor de Belgisch-Franse grens rijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier