Gouverneur Decaluwé tevreden met voorstel nultolerantie alcohol

Redactie KW

Provinciegouverneur Carl Decaluwé is blij met het voorstel van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) om een alcoholverbod in te voeren voor jonge bestuurders.

Hij is positief gestemd over het voorstel om een nultolerantie in te voeren voor bestuurders die nog geen drie jaar hun rijbewijs hebben. Voor jonge bestuurders zou daarmee een maximum van 0,2 promille gelden. Voor alle andere bestuurders blijft de grens op 0,5 promille. Nul promille is technisch niet haalbaar.

“We hebben na de Verkeersveilige Nachten toch een maatschappelijk signaal gegeven”, zegt hij. “We zijn blij dat de politiek dit oppikt. Het gaat toch om een belangrijke risicogroep, dus het is goed dat er strenger zal opgetreden worden voor die categorie.”

“Stap in goeie richting”

Decaluwé had wel opgeworpen om de nultolerantie voor alle bestuurders in te voeren. “Maar je voelt dat België nog niet klaar is voor een beleid zoals in Scandinavië, waar er al langer een compleet alcoholverbod is. Het maatschappelijk debat werd de jongste weken al te vaak een karikatuur waarbij het probleem gebanaliseerd werd.”

De gouverneur vindt het voorstel een stevige stap in de goede richting. “Al blijven er bijkomende maatregelen nodig, zoals een verhoogde pakkans”, besluit hij.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier