Goed rapport voor Kuurns eenrichtingsverkeer

Schepen van Mobiliteit Francis Watteeuw. © Foto BWB
Olaf Verhaeghe

Het gemeentebestuur van Kuurne heeft bijna een jaar na het invoeren van het eenrichtingsverkeer in het centrum een grondige evaluatie gemaakt. En die oogt positief. “Zowel het Spes, de handelaars als de verkeerscommissie uitten hun tevredenheid”, klinkt het bij schepen van Mobiliteit Francis Watteeuw (sp.a).

In augustus 2016 voerde Kuurne een aantal grondige wijzigingen wat het verkeer in de centrumstraten van de gemeente betreft, door. Het eenrichtingsverkeer en het verlagen van de snelheid naar 30 kilometer per uur blijkt vandaag, bijna een jaar later, te lonen. “Het aantal geregistreerde ongevallen op ‘t Kruiske daalde van gemiddeld 2,5 in de winters van de voorbije vier jaar naar geen enkel afgelopen winter“, zegt Francis Watteeuw, schepen van Mobiliteit namens sp.a. “Op dat vlak kunnen we dus voorzichtig positief zijn.”

30 in Leiestraat

Ook de snelheid in het centrum daalde: uit geregelde metingen blijkt dat 85% van de bestuurders minder dan 38 km/u rijdt. “Ook de Leiestraat zal worden toegevoegd aan de zone 30. We blijven ook inzetten op sensiblisering en gaan aan het begin van de zone 30 snelheidsinformatieborden plaatsen zodat iedereen zijn actuele snelheid, met een lachende dan wel trieste smiley, kan zien. Ook wat de inrichting van de straten zelf betreft, houden we rekening met snelheidsremmende maatregelen.”

“We kregen al heel wat tips van inwoners. Die suggesties blijven uiteraard welkom”

Het concept van de fietsstraten is volgens de schepen nog onvoldoende gekend. “De automobilist beter informeren is dan ook ons voornaamste doel. We kregen daarnaast ook van heel wat inwoners een resem tips om verbeteringen aan te brengen in het centrum. Die suggesties blijven uiteraard zeer welkom.”

“Succesvol”

“De vertegenwoordigers van de leerlingenraad van het Spes, de handelscommissie en de verkeerscommissie evalueerden de huidige situatie positief”, aldus Watteeuw nog. “Onze inspanningen werpen dus duidelijk hun vruchten af. Dit bestuur werkt hard aan een veiliger Kuurne. Met succes.”

(Olaf Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier