Gezocht: het slechtste fietspad van West-Vlaanderen

Fietsers moeten hier in Brugge eerst het verkeerslicht ontwijken. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Reed je al meer dan eens lek op dezelfde plek? Ken je een fietspad dat al jaren op heraanleg wacht? Een exemplaar waarlangs je je kinderen liever niet stuurt? Of een dat plots stopt of bezaaid is met gevaarlijke paaltjes? Meld het ons! Krant van West-Vlaanderen brengt de slechtste fietspaden van de provincie in kaart, niet alleen om te tonen waar ze liggen, maar ook opdat er iets aan zou worden gedaan.

Weet jij een slecht fietspad liggen? Meld het op www.kw.be/ophetslechtepad

Hét beeld van de week is zonder twijfel de pas aangelegde oversteekplaats voor fietsers langs de ring in Brugge. Wat een stap richting meer verkeersveiligheid had moeten zijn, wordt op hoongelach onthaald. Wie via ‘de rode loper’ de weg wil oversteken, moet eerst een verlichtingspaal omzeilen

Tien dagen lang

Het is het meest recente maar zeker niet het enige voorbeeld van plaatsen waar het geduld van fietsers op de proef wordt gesteld. Krant van West-Vlaanderen wil met de hulp van haar lezers zo veel mogelijk slechte fietspaden in kaart brengen. Letterlijk, want op de pagina www.kw.be/ophetslechtepad plaatsen we alle meldingen die de volgende tien dagen binnenlopen.

Meld ons dus voor maandag 26 maart zo veel mogelijk slechte fietspaden: waar een heraanleg al jaren op zich laat wachten, waar je je kinderen bewust niet langs stuurt, waar gevaarlijke obstakels staan… Op het online meldpunt kun je ook een foto toevoegen, want een beeld zegt meestal nog veel meer dan woorden.

10 dagen lang, tot 26 maart, willen we zo veel mogelijk slechte fietspaden in kaart brengen

Het doel: niet enkel zicht krijgen op de grootste problemen, maar na de rondvraag ook de verantwoordelijke politici confronteren met de zwarte punten én hen om oplossingen vragen.

Hoe kan je een slecht fietspad melden? Hieronder vind je het stap voor stap.

Gezocht: het slechtste fietspad van West-Vlaanderen

Yves Lampaert strijdt met ons mee

Yves Lampaert:
Yves Lampaert: “Er zit nog veel ‘rek’ op de kwaliteit van onze fietspaden”.© Foto Joke Couvreur

Profwielrenner Yves Lampaert zit jaarlijks zo’n 30.000 kilometer in het zadel. Een derde daarvan brengt hij tijdens zijn trainingen door op West-Vlaamse wegen en fietspaden. “De overheid moet van een goeie fietsinfrastructuur een prioriteit maken”, vindt hij.

Yves Lampaert beschouwt West-Vlaanderen als zijn trainingsbasis. “Heuvelland is – naast de Vlaamse Ardennen mijn favoriete fietsomgeving”, zegt hij. “Noord-Frankrijk laat ik links liggen. De fietsinfrastructuur laat daar echt te wensen over.”

(lees verder onder de video)

Maar ook dichter bij huis is het niet altijd rozengeur en maneschijn, klinkt het. “Ik train zoveel mogelijk op landelijke wegen, maar wie zich met de fiets verplaatst, heeft vaak geen andere keuze dan ook grotere invalswegen te gebruiken. En jammer genoeg liggen de fietspaden er niet altijd even goed bij. Vaak zijn ze zelfs gewoon in slechte staat. Er zit nog veel ‘rek’ op de kwaliteit.”

Glasscherven, metaal…

Veel West-Vlaamse fietspaden liggen te dicht bij de rijweg, zegt Yves. “En daar ben ik allesbehalve fan van. Je vindt er ook van alles op terug. Steentjes, modder… zelfs glasscherven en metaal. Veilig is anders. Jammer genoeg word ik dagelijks met dergelijke situaties geconfronteerd.”

Fietspaden die door middel van paaltjes van de rijweg gescheiden zijn, vindt de winnaar van Dwars Door Vlaanderen van 2017 dan wel weer een goeie zaak. “Dat verhoogt de veiligheid. Maar het blijft wel uitkijken wanneer er opritten van woningen pal aan het fietspad liggen. Auto’s die zich op de rijweg willen begeven, hebben niet altijd oog voor de fietsers.”

Ik ben al gevallen op een slecht fietspad. Gelukkig hield ik er enkel een gescheurde broek aan over

Het perfecte fietspad is volgens Yves Lampaert niet zo moeilijk te realiseren. “Het moet volledig afgescheiden zijn van de rijweg en tegelijk ook ver genoeg van opritten. Het valt me op dat er steeds beter wordt nagedacht over die invulling. De trend van een fietspad dat tegelijk dienst doet als voetpad, lijkt stilaan weer tot het verleden te behoren. Maar goed ook, want dat zorgt voor erg gevaarlijke situaties.”

“De overheid moet van een degelijke fietsinfrastructuur een prioriteit maken”, klinkt het. “Nergens ter wereld liggen er zoveel mooie wegen om op of langs te fietsen, dan moet je die ook in ere houden. Mijn oproep: onderhoud, herstel en waar nodig vernieuw de fietspaden. Maar steek alsjeblieft geen geld in het openstellen van al lang tot het verleden behorende trage wegen. Daar is niemand bij gebaat.”

Zelf maakte de Quick-Steprenner tijdens een trainingsrit een valpartij mee op een slecht onderhouden fietspad. “Ik hield er gelukkig alleen een gescheurde broek aan over. Maar iedere val is er één te veel. Elk fietspad moet in topconditie verkeren. Niet voor mij, maar voor iederéén die fietst.”

Weet jij een slecht fietspad liggen? Meld het op www.kw.be/ophetslechtepad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier